hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Átalakítják a házi segítségnyújtást

Egy a humán tárcánál készült háttéranyagot ismertet a Magyar Idők, ami szerint változnak a személyi gondozás felételei, a jogosultságok, s a tevékenységet végzők finanszírozása is.

Jövő év januárjától két tevékenységi kört hoznak létre a házi segítségnyújtás szolgáltatáson belül – írja a lap. Az egyik a szociális segítés, amelyhez az alacsony szükséglet kielégítését szolgáló, szakképzettség nélkül is ellátható tevékenységek tartoznak. A másik a személyi gondozás, amelyben „intenzív” szükségletet kielégítő gondozási tevékenységek és az ápolói kompetenciának megfelelő ápolási feladatok végezhetőek a megfelelő szociális vagy egészségügyi szakképesítés birtokában.    

A változások miatt az intézményvezetőknek a jövő évi állami támogatás igényléséig, de legkésőbb ez év végéig felül kell vizsgálniuk a házi segítségnyújtásban részesülők szükségletét, és az új kategóriák szerint meg kell határozni, hogy szociális segítésre vagy személyi gondozásra van szükségük. Új feladatként januártól meg kell vizsgálni a család szociális helyzetét, 2017. január 1-jétől pedig a nagy létszámú intézményeknek a támogatott lakhatást igénybe vevők utánkövetését is el kell majd látniuk – olvasható a magyaridok.hu-n.

hirdetés

Könyveink