hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Áttörés várható az ADHD kezelésében

Hét évet kellett várni annak a hiánypótló szernek a befogadására, amely az ADHD, a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar gyógyszeres kezelésében jelenthet áttörést. A készítményhez nem szoknak hozzá az érintettek, és heteken belül folyamatosan képes csökkenteni a tüneteket.

Sokat változott a világ ahhoz képest, amikor az óvodában, iskolában örökmozgó, figyelni képtelen, nem egyszer agresszív gyermekeket egyszerűen rossznak, kezelhetetlen minősítették. Sokat, de nem eleget: bár a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, az ADHD (attention deficit or/and hiperactivity disorder) a neuropszichiátria egyik legtöbbet vizsgált és talán legtöbbet vitatott kórképe, szakértők szerint még mindig nagyon keveset tudnak róla az emberek. Így aztán annak ellenére, hogy Magyarországon ma 70 ezerre becsülik az érintettek számát, mindössze 20 ezren lehetnek, akik eljutnak szakorvoshoz, ám a tényleges gyógyszeres kezelésben részt vevő gyermekek száma a hazai gyermekpszichiáterek becslése alapján csupán 5 ezerre tehető.

Azaz, bár csaknem minden általános és középiskolai osztályra jut egy ADHD-s gyermek, 10 osztályból 7-ben olyan gyermeket oktatnak, aki nem jut a számára megfelelő terápiához, aki számára nem is keresnek megoldást. Mindennek oka lehet a zavar felderítetlensége, a stigmatizációtól való félelem éppen úgy, mint az, hogy a kór komplex, egyedi kezelést igényel.

Pedig mint arra Fehér Mihály, a Lilly Hungária ügyvezető igazgatója egy pénteki sajtóbeszélgetésén figyelmeztetett: a Corvinus Egyetem 2011-es felmérése szerint évente mintegy 33 milliárd forint terhet ró a nemzetgazdaságra a kezeletlen betegség, amelyet tovább tetéz a családok mintegy kilencmilliárdnyi terhe – jellemzően oktatási, egészségügyi és igazságszolgáltatási-bűnüldözési, valamint szociális kiadásokról van szó, amelyeket megspórolhatnánk. Valószínűleg ez lehetett az az érv, amely meggyőzte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és a gyógyszerek befogadásáról döntő testületeket: igaz, szemben az átlagos 1-1,5 év helyett az új szer befogadásáig hét esztendő telt el – mondta el Fehér Mihály, arra is emlékeztetve, hogy első kérelmük benyújtása idején, 2007-ben a kórt még nem ismerték el betegségként.

A második elutasítás elsősorban financiális okokra vezethető vissza. Akkoriban jöttek a gyógyszerkasszát megszorító Széll Kálmán Tervek, ám mint az ügyvezető elmondta: az egészségbiztosító sosem kérdőjelezte meg a szer hatásosságát, pótolhatatlanságát és azt, hogy a szer első terápiás választásként alkalmazható.

Dr. Tóth Ágoston szenior orvostanácsadó a többi közt elmondta: a Lilly atomoxetin hatóanyagú készítménye – melyről orvos felhasználóink ide kattintva olvashatnakaz első olyan törzskönyvezett gyógyszer, amely 24 órán keresztül hatékonyan és folyamatosan csökkenti mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás/impulzivitás tüneteit, és nem okoz abúzust. Az eddig alkalmazott terápiáktól eltérő hatásmechanizmusú, a klinikai hatás kialakulásában és fenntartásában más profilt mutat. Ez a szer sem mindenki számára hatékony, de befogadásával olyan hiánypótló eszközzel színesedett a terápiás paletta, amellyel javulnak a betegek kezelési esélyei.

Minderre nagy szükség van, dr. Gádoros Julianna, a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia tudományos tanácsadója és Hajdu Ágnes, az, ADHD Magyarország Alapítvány elnöke szerint ugyanis sokan már csak akkor kérnek segítséget, ha nagy a baj. Amikor esetleg már kiközösítették a gyereket, eltanácsolták az iskolából. A többi közt ezen a helyzeten igyekszik segíteni az alapítvány az ismeretterjesztéssel is: évente road-show-kat rendeznek, hogy megértessék, már az ADHD gyanúja esetén szakemberhez kell fordulni annak érdekében, hogy megelőzhessék a tünetek, a figyelemzavar, a  nyugtalan, túlzott aktivitás, az impulzivitás, a hangos beszéd, ingerültté válás súlyosabbá válását.

S hogy mi az, ami gyanús lehet? Az ADHD-sok azok a gyerekek, akik teljes embert igényelnek, akiket nem lehet otthagyni, akiknek nyughatatlansága általában már hét éves kor előtt jelentkezik. A figyelemhiány kicsit később, nagyjából az iskoláskor idején jelenik meg, ám serdülő korban lehet, hogy már csak belső nyugtalanságként, felnőtt korban pedig szervezési problémákban, szétszórtságban, tervezésképtelenségben mutatkozik meg.

Az ADHD speciális bánásmódot igénylő állapot, így kezelése csak team munkában képzelhető el; a gyermekpszichiáter mellett ott a mentálhigiénés szakember, a pszichológus, valamint a legfőképp érintettek és családtagjaik. Mindez azt is sejteti, hogy már a diagnózis felállítása is nagy körültekintést igényel – mint elhangzott, jelenleg is folyik egy olyan vizsgálat a felnőtt pszichiátriai járóbeteg-ellátásban, amelyből egyebek között megtudhatjuk majd, vajon miként diagnosztizálták korábban az ADHD-sokat…

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés