2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az alapvető ellátás is veszélybe kerülhet a cseh kórházakban

Több tucat kórház kerülhet olyan veszélyes helyzetbe Csehországban, hogy még az alapvető ellátást is csak küzdelmek árán lesz képes megoldani március elseje után.

Mint arról a MedicalOnline többször is beszámolt, közel 4000 orvos mondott fel munkahelyén az alacsony bérek elleni tiltakozásul. A figyelemfelhívó akciót a cseh orvosok szakszervezete koordinálja, amely szerint a kommunizmus bukása után egymást követő kormányok egyike sem tett semmit a helyzet javításáért.

A BBC-nek Papp Péter 31 éves onkológus nyilatkozott, aki egy Prágához közeli ipari város kórházában dolgozik, Usti nad Labemben. Mint mondja, hat évet tanult az egyetemben, majd további három évet töltött el két kerületi kórházban. A maximális túlóra-keretet kihasználva a 1165 dolláros bruttó fizetésével jóval az országos átlag alatt marad. Az adók és illetékek - egészségügyi és társadalombiztosítási kifizetések - levonása után 900 dollár körül marad a pénze, amit ténylegesen hazavisz minden hónapban. Ez az összeg kevesebb, mint amennyit egy autószerelő vagy egy pincér megkeres - mondja.

Bérleti díjra 350 dollárt költ, így nagyjából 500 dollárja marad öltözködésre, bevásárlásra, utazásra és szórakozásra. Papp úgy fogalmazott: "Nem vagyok hajlandó ugyanannyi fizetésért dolgozni, mint egy McDonald's alkalmazott".

Külföldre vándorló orvosok - a beteg mindenhol beteg

Papp Péter egyike annak a 3837 cseh orvosnak, akik márciusi elsejei hatállyal hivatalosan felmondtak kórházukban. Mint mondja, egy-két hónapra van megtakarítása, és emellett már több, orvosokat külföldi munkahelyre közvetítő ügynökséghez is leadta papírjait. Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban is szívesen vállal munkát, mert: "Nem egy adott nemzet gyógyítására képeztek. A beteg ember az beteg ember, legyen bárhol is a világban."

A "Köszönjük, távozunk" elnevezésű akció keretében egy mentőautó járta körbe a cseh kórházakat Decemberben, és az orvosokat arról tájékoztatta arról, hogyan csatlakozhatnak. A az autó elejére egy a betegeknek szóló üzenet volt írva: "A mi kivonulásunk, az Önök halála."

A cseh orvosok szakszervezetének elnöke, Dr. Martin Engel elmondta, radiológusként, 30 éves szakmai tapasztalattal és számos szakmai képesítéssel 2230 dollár adózás előtti fizetése van, túlórákkal együtt. "Az orvosok már évek óta így élnek ebben az országban. Ezzel a kampánnyal mi megpróbáljuk megállítani a folyamatot." - mondta a BBC-nek.

A minisztérium egészségügyi reformot szeretne

Az egészségügyi miniszter, Leos Heger azt mondja, egyszerűen nincs keret a költségvetésben az orvosok igényeinek kielégítésére - ezért arra kérte őket, várják meg a kormány tervezett egészségügyi programját. Az orvosok viszont pont fordítva gondolják: "Nem várunk már a reformokra. Pénzre van szükségünk, és utána beszélhetünk a reformokról" - mondják.

A miniszter azonban hajthatatlan. A cseh média közlése szerint a kormány úgy véli, még ha mind a 3837 orvos ténylegesen fel is mondana, az ellátás akkor is zavartalan lesz. Ez azonban meglehetősen optimista becslés, mivel van olyan régió (Vysocina), ahol a kórházi orvosok 80 százaléka kész otthagyni munkahelyét. Ha ez valóban megtörténik, a kórház kénytelen lesz bezárni.

Az egészségügyi minisztérium a BBC-nek azt mondta, az orvosok egy jó része nem valószínű hogy külföldön el tud helyezkedni. A szóvivő szerint legtöbbjüknek vagy nem megfelelő, vagy egyáltalán semmilyen nyelvtudása nincs, és azzal a különleges pán-európai képesítéssel sem rendelkeznek, amely a külföldi munkavállaláshoz szükséges. Hozzátette, már van tudomásuk arról, hogy néhányan visszavonták a felmondásukat.

Az orvosok szakszervezete szerint viszont a minisztérium túloz, és felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindenki szeretne a munkahelyével együtt otthonát is elhagyni. Sokan, mint mondják, csak az állami intézményben betöltött pozíciójuktól kívánnak megválni, és ők jó eséllyel könnyedén találnak maguknak új helyet a magánszektorban.

Tehát ez egy "játék, magas tétekkel" az orvosok és a politikusok közt, az eredmény pedig bizonytalan - fogalmaz a BBC tudósítója. Ha az orvosok blöffölnek és a kormány szilárdan kitart, akkor a cseh egészségügy - és Leos Heger - túl fogja élni. Ha ők nem, akkor a betegeket csúnya sokk érheti március elsején...

(forrás: BBC, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink