hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az állam mentőövet dob a fővárosi egészségügynek?

Tarlós István a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában elmondta, négy fővárosi kórház kerülne állami kézbe, ha sikerül megegyezni a kormánnyal.

Megmenekülhet az előző városvezetés idején a csőd szélére sodródott fővárosi egészségügy, ha sikerrel jár a kormány és a főváros vezetőinek tárgyalása – mondta a lapnak a főpolgármester. A tizenkét fővárosi fenntartású kórházból egyelőre négy országos hatáskörű intézmény kerülne állami kézbe. A ma ülésező Fővárosi Közgyűlés a februárra várható döntésig nem tárgyal az egészségügy átalakításáról.

Amint arról a MedicalOnline  a múlt héten beszámolt, Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztést nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 12 egészségügyi intézmény integrációjához szükséges előzetes koncepcionális döntések előkészítésére, valamint  18 civil szervezettel - köztük a Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel - kötött határozatlan idejű szerződések felmondására és a Budapesti Egészségközpont Zrt. és a Fővárosi Egészségügyi Beszerző és Szervező Kft. egyesülésére.

Tarlós István a mai Magyar Nemzetben úgy fogalmaz: "Leveszünk a napirendről minden, a budapesti egészségügy átalakítását érintő előterjesztést, amíg meg nem állapodunk a kormány képviselőivel, végső soron Orbán Viktor miniszterelnökkel a kórházak finanszírozásáról".

Tarlós István megegyezne Orbán Viktorral: 4 kórházat adna az államnak

Szentes Tamás a Népszabadságnak adott nyilatkozatában még arról beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani 9 nagykórház helyett a jövőben akár 3-4 is elegendő lehetne, valamint hogy "nem sajnálja az időt, a fáradságot arra, hogy meggyőzze Tarlós Istvánt, koncepciója helyes, és a főváros nem mondhat le arról, hogy saját egészségügyi ellátórendszere legyen." Az interjú egy nappal azután, pénteken jelent meg, hogy a budapesti egészségügyi vezetés - Szentessel és Tarlóssal - csütörtökön elvi megállapodást kötött Szócska Miklóssal. Az egyeztetésről a Népszava számolt be szombaton, amely úgy tudta, a döntés szerint a teljes fővárosi önkormányzati tulajdonú kórházi rendszert átadják az államnak.

A Magyar Nemzet mai számában megjelent információk szerint azonban csak a korábbi összevonások után Budapesten egyedüliként működő Heim Pál Gyermekkórházról, az egykori országos baleseti intézettel az előző ciklusban összeolvasztott Péterfy Sándor utcai Kórházról, a Szent István Kórházzal egyesített, a fertőző betegségek gyógyításában egyedülálló Szent László Kórházról, valamint a fogászati betegségek terén speciális ellátást biztosító Központi Stomatológiai Intézetről van szó, ezek kerülhetnek állami kézbe. Tarlós István azt mondta: megállapodás esetén a további nyolc fővárosi kórház sorsáról a későbbiekben döntenek.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés