hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az ÁNTSZ és az OÉTI is örül a népegészségügyi termékadónak

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél. Hazánkban a férfiak 25,2 a nők 34,4 százaléka hipertóniás.

Világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív-és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon.

Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne - írják.. Éppen ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet üdvözli a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét, amely jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához.

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel. Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne az alacsonyabb sófogyasztással. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi só bevitel 8-11 gr között van, míg Magyarországon a felnőttek 14-18, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5 - 13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16 százalékos csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív-és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.

Mit tehetünk mi magunk a kevesebb sófogyasztás érdekében?

  • Használjunk kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.
  • Helyettesítsük a sót fűszerekkel.
  • Együnk kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.
  • Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról.
  • Együnk több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)
  • Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) június elején hevesen tiltakozott a lánykori nevén csak "hamburgeradóként vagy chipsadóként" emlegetett extra járulék ellen. Mint mondták, alapjaiban elhibázottnak és a magyar gazdaság érdekeivel ellentétesnek tartják az egészségügyi kormányzat által tervbe vett népegészségügyi termékdíj koncepcióját. Ezzel szemben a fideszes Font Sándor, a tervezet egyik előterjesztője a számvevőszéki és költségvetési bizottság június végi ülésén úgy nyilatkozott, összességében 20 milliárd forint bevétele származhat a költségvetésnek, melyet épp az egészséges életmód ösztönzésére lehetne fordítani.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink