hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Az ApoE-gén kettős szerepe

Az apolipoprotein E (ApoE) – a lipoproteinek anyagcseréjében szerepet játszó kötőfehérje – génjének három fő variánsa ismert: a 3-as izoforma a normális, a 2-es és a 4-es változat ateroszklerózishoz vezet, az utóbbi ráadásul az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb valószínűségével is együttjár.
Néhány éve kiderült, hogy ugyanez a (19-es kromoszómán található) ApoE-4-es variáns a hordozókban jobb memóriaműködést és erősebb figyelemkoncentrációt tesz lehetővé fiatal korban. Más tanulmányok szerint a hibás allél előfordulása esetén magasabb lesz a fiatal nők intelligenciahányadosa, illetve a mindkét nemű hordozók nagyobb valószínűséggel tanulnak tovább egyetemen és kisebb eséllyel hagyják abba tanulmányaikat, mint a normális, Alzheimer-kórra nem hajlamosító génváltozattal rendelkező társaik. Mint Ewen Callaway megjegyzi a New Scientist február 13-i számában, fMRI-vizsgálatok szerint az ApoE-4-et hordozók memóriaműködésért felelős agyi régiói feladatvégrehajtás közben intenzívebben dolgoznak, és elképzelhető, hogy a fiatal életkorban jellemző túlmunka az idősebb életkorra kifáradást eredményez.
 
Más kutatók azt monitorozzák, miként reagálnak azok, akik megtudják, hogy Alzheimer-kórra hajlamosító génvariánssal rendelkeznek. Craig Venter, a genomika úttörője nem rendült meg a hírtől – koleszterincsökkentő gyógyszerek szedésébe kezdett. James Watson azonban, aki Francis Crickkel és Rosalind Franklinnal közösen felfedezte a DNS-kettősspirál szerkezetét, azzal a feltétellel járult hozzá genomja szekvenálásához és az eredmény nyilvánosságra hozatalához, hogy ApoE-génjének minőségét még előtte is titokban tartják.
 
Kazai Anita, Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink