hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az egészség legyen biztos

Felmérés készült a magyarok egészségbiztosítási szokásairól. A hazai egészségbiztosítások száma 15 százalékkal nőhet a következő években, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

 

Magyarországon és a térségben egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az egészségbiztosítási szolgáltatások. A Portfolio és a Gemius 1700 fős mintán végzett közös felméréséből  kiderül, hogy hazánkban a megkérdezettek 18 százaléka rendelkezik egészségbiztosítással. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 32 százaléka a nyugdíjrendszer összeomlásától, 18 százaléka a súlyos betegségektől tart leginkább.

A felmérésben részt vevő 1700 felnőtt internetező válaszai alapján felállított egészségbiztosítási szolgáltatások fontossági sorrendjében az első három helyen állnak a diagnosztikai vizsgálatok, valamint a szűrésekre és balesetekre köthető biztosítások. Zahal Levy, a MediHelp elnöke elmondta: a kelet-közép-európai régióban hasonló a helyzet, de Romániában a lakosok 40 százalékának már van magán egészségbiztosítása.

A nemzetközi egészségbiztosításokat Magyarországon is kínáló MediHelp tapasztalata szerint Nyugat-Európában jóval fejlettebb az öngondoskodás, mivel ott átlagosan az emberek 90 százaléka rendelkezik valamilyen magán egészségbiztosítással. Ami a közeljövőt illeti, figyelembe véve az elmúlt évek nyugat-európai és fejlett világbeli tapasztalatait, hazánkban és a térségben a következő 3-5 évben várhatóan 15 százalékkal, a mostani 10 százalékról 25 százalékra nőhet a megkötött egészségbiztosítások aránya a lakosság számához viszonyítva, véli a MediHelp.

Zahal Levy hozzátette, hogy a kockázati biztosítások piaca nemcsak azért nő, mert több lesz az emberek elkölthető jövedelme, hanem azért is, mert a nyugdíjakhoz hasonlóan, az egészségügy finanszírozását is egyre inkább a magánszférának kell átvennie. Világszerte jellemző ugyanis, hogy az állam nem képes megfelelő színvonalon fenntartani az egészségügyi ellátást. Éppen ezért a biztosítók és egészségügyi szolgáltatók kapcsolata elengedhetetlen, mert a gyógyszerek drágulnak, a népesség öregszik, a régió kormányainak pedig nincs elég pénze a közegészség megfelelő minőségű finanszírozására. Kifejtette, egy mellrákkal való tízéves küzdelem félmillió euróba is kerülhet, amely szinte minden anyagi helyzetben megterhelő költség, így egyre inkább előtérbe kerülnek a kockázati biztosítások az egészségügyben is.


(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink