hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az OEP nem álmodik

A jövő évi költségvetést illetően csak az egészségügyi államtitkárság mert nagyot álmodni, az egészségpénztár elképzelései ezzel szemben a földön járnak.

Kapcsolódó cikkek

Míg az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága 75 milliárdos fejlesztési csomagot postázott a jövő évi költségvetés összeállításán fáradozó nemzetgazdasági miniszternek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számai igencsak a földön járnak. Bár részletek még nem szivárogtak ki, lapunk információja szerint gyógyító-megelőző ellátásokra – a kórházak és szakrendelők, a háziorvosok, a védőnők és a művesekezelés, valamint a laboratóriumi diagnosztika finanszírozása tartozik e körbe – alig 14 milliárd forinttal jutna több, ami épp csak a szintentartásra elegendő, de az infláció követését például deklaráltan nem tartalmazza. Ide számítják viszont a már idei költségvetésben is szerepelő 10 milliárdos céltartalékot.

Idén 75 milliárd forint jutott a tételes elszámolású gyógyszerek és implantátumok, valamint az egyelőre még mindig Bécsben végzett tüdőtranszplantáció költségeinek ellentételezésére. A növekvő betegszám – hiszen a tételes elszámolású készítmények jelentős része onkológiai gyógyszer! – igényeinek jövőbeni kielégítéséhez, valamint további fontos készítmények e körbe helyezéséhez körülbelül 10 milliárd forint többletre lenne az OEP-nek szüksége 2015-ben. Amennyiben e kassza az idei szinten marad, akár azon betegek számának csökkentésére is sor kerülhet, akik e körből kapják a gyógyszerüket.

Az idei gyógyszerkasszát alig 6 milliárd forinttal növelnék, miközben kicsivel több – összesen 58 milliárdos – gyártói befizetéssel számolnak. Így az idei 294 milliárd forint helyett közel 301 milliárdot fordítanának e célra. Ami a gyógyászati segédeszközök támogatását illeti, alig 2 milliárd lenne a növekmény – 45 helyett 47 milliárd forint.

Az egészségpénztári költségvetés minden egyéb tétele vagy maradna az idei szinten, vagy csupán annyival emelkedne, amennyi a foglalkoztatottak számának növekedéséből, illetve a pénzbeli ellátások, mint például a táppénz esetében, a fizetések emelkedéséből adódik.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink