hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az OEP szétszabdalása körüli megmozdulások

A NOL összefoglalót készített az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szétszabdalása körüli megnyilvánulásokról.

Bár kevesen dicsérték az elmúlt években az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tevékenységét, az intézmény megszüntetését az egészségügy szakmai szervezetei és neves szakemberei is elhibázott lépésnek tartanák – derült ki a nol.hu körkérdése alapján. A Lázár János bürokrácia-csökkentő tervezetét kommentálva megszólaló szakemberek rendre amellett érveltek, hogy az OEP sorsa nem egyszerű szervezet-racionalizálási kérdés, a minisztériumba beolvasztva egyes feladatait nem is tudná ellátni.

Legutóbb négy évvel ezelőtt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter készült óriási, 6-8 ezer ember elbocsátásával járó bürokrácia-csökkentő lépésre. Már ekkor is fölmerült, hogy a hivatal pénzbeli ellátásokkal foglalkozó területét a Magyar Államkincstárhoz csapják, egyéb feladatait pedig az egészségügyi államtitkárság akkor új háttérintézményére, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetre (GYEMSZI) bízzák. Ám ettől akkor mégis visszakozott a kormány – olvasható a hírportálon.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője január végén jelentette be, hogy 73 háttérintézményt meg akarnak szüntetni vagy be akarnak olvasztani. A bürokráciacsökkentés keretében a legtöbb intézménye a humántárcának szűnne meg: a 26-ból 10 maradhatna önálló. Várhatóan nem ússza meg a feldarabolást az OEP sem. A kormány várhatóan hétfőn dönt a szervezetek sorsáról – írja a nol.hu.

A teljes cikkért kattintson a nol.hu-ra.

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink