2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az orvosok prémiuma nem javít a betegellátáson

Az orvosok prémiumrendszerét kérdőjelezte meg az az amerikai-brit-kanadai tanulmány, amelynek szerzői kimutatták, hogy az ilyen rendszerek nem javítanak a betegellátás színvonalán a magas vérnyomással kezeltek esetében.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kormányok és az egészségbiztosítók világszerte dollármilliárdokat vesztegetnek el az ilyen ösztönző rendszerekre a betegellátásban - hangoztatják a British Medical Journal szerdai számában megjelent tanulmány készítői.

Brit, amerikai és kanadai kutatók 470 ezer magas vérnyomással kezelt beteg esetében vizsgálták meg ezt a kérdést, és arra a következtetésre jutottak, hogy a premizálás nincs hatással a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség vagy az elhalálozás mértékére. "Akárhogy néztük is a számokat, a bizonyosság egyértelmű: a teljesítményért való fizetés semmi esetre sem segíti elő a magas vérnyomásos betegek kezelését" - mondta Brian Seruma, a Nottinghami Egyetem kutatója.

Kezelési célok és bónusz

Nagy-Britanniában a háziorvosokat 2004 óta premizálják egy teljesítményrendszer keretében, fizetésüknek akár egyharmadát is elérheti a bónusz, ha teljesítenek bizonyos meghatározott kezelési célokat. Ám a rendszer ellentmondásosnak bizonyult, mivel a háziorvosok átlagbérét "feltornázta" évi százezer font (30 millió forint) fölé - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A premizálási rendszerben a magas vérnyomásos betegek kezelésére is specifikus célokat jelöltek meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy a vérnyomásmérések, -ellenőrzések és -kezelések ellenére hány embernél fejlődött ki valamilyen betegség. Arra a megállapításra jutottak, hogy a prémiumrendszer semmilyen meghatározható hatással nem volt az agyi érkatasztrófák, a szívrohamok, a vesebetegségek, a szívszélhűdések vagy az elhalálozások előfordulására azoknál a betegeknél, akiket a rendszer 2004. évi bevezetése után kezeltek azokhoz viszonyítva, akiknek hasonló orvosi kezelése 2001 előtt kezdődött.

Az egészségügyi kiadások növekedése nagy terhet jelent valamennyi kormány számára. Az Egyesült Államokban hétfőn tették közzé azt a jelentést, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek költségei 2030-ra megtriplázódnak, és meghaladják az évi 800 milliárd dollárt, és ennek a legdrágább része a magas vérnyomás kezelése lesz - ez 2030-ben az előrejelzés szerint 389 milliárd dollárra rúg majd.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink