hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az orvosok zöme szükséges rossznak tartja a hálapénzt

Jogos lenne a nővérek, ápolók igénye is a béremelésre - véli a Békés megyei kórház igazgatója. A zöldkeresztes kezdeményezésről Kovács József és a Pándy Kálmán kórház osztályvezetője is nyilatkozott a Békés Megyei Hírlapnak.

Az orvosok mintegy kétharmada kitűzné a zöldkeresztet, jelezve ezzel, hogy nem fogad el hálapénzt, a gyermekgyógyászok 90 százaléka azonnal csatlakozna, míg a szülészek a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben.

— A kezdeményezés céljával egyetértek, hiszen a paraszolvencia megszüntetése indokolt. Tény, hogy az orvosi fizetések méltánytalanul alacsonyak, sok fiatal külföldön keresi a boldogulást — mondta dr. Kovács József egészségpolitikus, a megyei kórház főigazgatója.

— A rezidens szövetség ötlete ugyanakkor alapos átgondolást igényel, hiszen komoly feszültségeket szülne az amúgy is széttagolt egészségügyi szakmában. Jogos lenne például a nővérek, ápolók igénye is a béremelésre, az pedig generációs ellentétek forrása lehet, ha a duplájára emelt kezdő fizetéssel egy fiatal többet keresne, mint egy 20 éve a pályán lévő, idősebb kolléga.

dr. Sipos Péter, a Pándy Kálmán kórház gyermekosztályának vezetője támogatja és jónak tartja a zöldkeresztes kezdeményezést, s tapasztalatai szerint közvetlen munkatársai is hasonlóképpen vélekednek.

— Tudom, hogy kollégáim közül hányan vállalnak másod-, vagy harmadállást azért, hogy normális egzisztenciát tudjanak teremteni, s ez sem elfogadható. A továbbképzések, konferenciák részvételi díjait is magunknak kell előteremteni. A hálapénz senkinek sem jó, ám ahhoz, hogy végleg eltűnjön, ahhoz a béreket kell megfelelően rendezni.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés