hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az ülőkét is leláncolják a magyar egészségügyben

Némi átalakításra és befektetésre lehet szükség a magyar egészségügyben mielőtt külföldi vendégek ellátását tervezné a kormány az állami klinikákon – írja a Wall Street Journal.

A magyar egészségügy helyzetét jellemzi, hogy egyes állami kórházakban még a WC-ülőkék is le vannak láncolva a lopást megelőzendő, mely az író szerint a hibás rendszer tünete.

Magyarország egészségügyi ellátó rendszerének hibáiból kifolyólag az állami kézben lévő kórházak 40 milliárd forintos tartozást halmoztak fel. A rendszer elvileg a magyar állampolgárok által az államnak fizetett díjból működik, ingyenesen hozzáférhető szolgáltatásokkal. Ugyanakkor azok minősége gyakran olyan rossz, hogy a díjat fizetők azon köre, akik megengedhetik maguknak, inkább fizetős magán-kezeléseket vesznek igénybe.

A kormány szerint a strukturális problémák és néhány esetben, a rossz gazdálkodás okozta gondok megoldásának egyik módja a gyógyturizmus. A cikk írója szerint azonban jelentős számú turista érkezik Magyarországra, akik gyógykezeléseken vesznek részt vagy fogorvosi kezelésen, az általuk igénybe vett szolgáltatásokat azonban leginkább magánintézmények nyújtják.

Hasonlóan vélekedett egy a nyáron megrendezett szakmai beszélgetésen Dézsy József is. Az Osztrák Egészségügyi Társaság elnöke úgy véli, hiába jó a magyar doktorok szakmai híre, ha a kórházi állapotok nem felelnek meg a határ túloldalán élők igényeinek. Márpedig az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése nélkül esélytelen beszállni a két számjegyű éves növekedéssel kecsegtető egészségturizmusért folyó nemzetközi küzdelembe.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés