hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az uniónak is hozzá kell járulnia az egészségesebb életmódhoz

Az európai uniós célkitűzéseknek hozzá kell járulniuk az egészségesebb életmód segítéséhez, illetve ahhoz, hogy a tagországok korszerűbb, az igényekre jobban reagáló és átláthatóbb nemzeti egészségügyi ellátó rendszereket működtessenek - jelentette ki kedden Brüsszelben, az Európai Parlament környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága előtt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a magyar uniós elnökség egészségügyi programját bemutatva.

Ez utóbbi témában az elnökség az uniós tagországok közös álláspontját tükröző közös tanácsi következtetéseket kíván elfogadni - tette hozzá.

Kifejtette: az egészséges életmódot illetően három fő elemre kíván összpontosítani: a helyes táplálkozásra, a fizikai aktivitásra és a dohányzásra.

A nemzetierőforrás-minisztert az elnökségi program egészségügyi témáiról kérdezték az EP-képviselők a környezetvédelemért, közegészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős bizottság ülésén. A minisztert a foglakoztatási, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős bizottság is meghallgatta.

Uniós életpályamodell, orvoselvándorlás, betegjogok

Mint a miniszter elmondta, a magyar program átfogó témája "a betegutak és a szakemberek életpályája Európában". Elsősorban olyan, a nemzeti hatáskört meghaladó kérdések kezeléséről van szó, mint a határokon átnyúló egészségügyi ellátás, a betegek és az egészségügyi szakemberek migrációja, a növekvő szakemberhiány, a hatékony egészségügyi ellátás iránti sürgető igény, az egészségügyi ellátásban mutatkozó egyenlőtlenségek, a betegjogok.

Réthelyi Miklós jelezte, hogy az elnökség külön hangsúlyt kíván helyezni a gyermekkori védőoltások kérdéskörére, a lelki (mentális) egészségre, az uniós anyagi források szélesebb körű kihasználására, valamint az ágazatban az internet adta új lehetőségekre.

Ez utóbbival kapcsolatban az elnökség miniszteri szintű e-konferenciát is rendez Budapesten májusban - jelentette be.

Legnagyobb gondok: öregedés, egészségügyi különbségek, szakemberhiány 

A miniszter úgy vélte, hogy jelenleg az unióban az öregedés, a növekvő egészségi ellátási igények, az általános egészségi állapot, illetve a tagállamok és a régiók közötti egészségügyi különbségek, továbbá a szakemberek hiánya jelenti a legfőbb problémákat az ágazatban.

Kiemelte, hogy a magyar elnökség javaslatai közé tartozik a "befektetés a jövő egészségügyi rendszereibe": az egészségügyre fordított összegekre nem lehet egyszerű kiadási tételekként tekinteni - hangoztatta. Úgy vélte, fontos az unió strukturális alapjainak szélesebb körű kihasználása az egészségügyi befektetésekre.

Hangoztatta, hogy az elmúlt hat év során kiteljesedett az EU egészségügyi tevékenysége. Jóllehet az ágazat kérdései többnyire nemzeti hatáskörbe tartoznak, sok ügy uniós megközelítést igényel - fogalmazott.

Rámutatott, hogy az egészség védelme a gazdaság versenyképességének is fontos tényezője. A szektor emellett a technológia egyik húzóereje, és fontos innovációs kapacitást is mozgósít. Az unióban a foglalkoztatottak mintegy 10 százaléka ebben a szektorban dolgozik - emelte ki Réthelyi Miklós.

Gyógyszerhamisítás

Úgy vélte, hogy Magyarország nehéz időszakban vette át az unió elnökségét, mivel a gazdasági válság felerősítette a tagállamok előtt álló közös kihívásokat. El kell gondolkodni arról, hogy a válság idejében hogyan lehetséges biztosítani a minőséget, a fenntarthatóságot és az egyenlőséget.

A magyar miniszter bizodalmát fejezte ki, hogy az Európai Parlamenttel jó lesz az együttműködés, és megtalálják a megoldásokat a következő hat hónap során közös döntést igénylő kérdésekre.

A napirenden lévő jogalkotási javaslatokkal kapcsolatban Réthelyi Miklós kiemelte: a Magyarországgal egy elnöki trióban lévő Spanyolország és Belgium irányítása alatt jelentős előrehaladás történt a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok meghatározásában és a gyógyszerekre vonatkozó szabályozási csomag kidolgozásában. Az előzővel kapcsolatban kiemelte, hogy azt az uniós egészségügyi jogalkotás mérföldkövének tartják. A magyar elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy az irányelv mielőbb formális elfogadásra, kihirdetésre kerüljön - hangsúlyozta.

Fontosnak mondta azt is, hogy megszületett a kompromisszum a gyógyszerhamisításra vonatkozó tervezet szövegére vonatkozóan is.

A magyar elnökség kész arra is, hogy foglalkozzon az átdolgozott betegtájékoztatási javaslatokkal is, szem előtt tartva az EP módosítási elképzeléseit - mondta. Hozzáétette: ennek olyan cselekvés programba kell illeszkednie, amely általában az egészségmegőrzéssel kapcsolatban is növeli a lakosság tájékozottságát.

Munka és család

A foglakoztatási, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős bizottság ülésén Réthelyi a munkahelyteremtés fontosságáról, a nemek közti egyenlőségről, a munka és a család összeegyeztetéséről beszélt. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője jelezte, az elnökség tanácsi következtetéseket kíván elfogadni a demográfiai kihívások kezeléséről. A magyar elnökség célja, hogy 2012 a terveknek megfelelően az aktív idősödés éve legyen, amiről határozatot készül elfogadni a Tanács.

A magyar elnökség azt is szorgalmazza, hogy a következő évek egyikét nyilvánítsák a Család európai évének. Réthelyi kifejtette azt is, hogy a magyar elnökség a félév során a fogyatékosok, azon belül is a fogyatékosok foglalkoztatásának elősegítésének kérdést is a Tanács napirendjén kívánja tartani.

Kérdések - Geréb Ágnes is szóba került

A meghallgatáson a képviselők közül Áder János (Fidesz) arról érdeklődött, lát-e lehetőséget Réthelyi Miklós arra, hogy a strukturális forrásokat felhasználják az egészségügyi ellátás tekintetében az egyes országok között fennálló különbségek csökkentésére. Válaszában a miniszter azt hangoztatta, hogy feltett szándéka a hat hónap alatt "megadni ehhez a hangsúlyt". Az alapokra az infrastruktúra javításához, tőkebefektetésekhez is szükség lesz - tette hozzá.

Kérdést tettek fel a miniszternek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász ügyében. Réthelyi Miklós azt hangoztatta, hogy viszonylag rövid idő alatt jogszabály készült, amely garanciát nyújt az otthonszülés biztonságos elvégzésére azok számára, akik ezzel a lehetőséggel élni kívánnak.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink