hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Bababarát a Markhot Ferenc kórház

Megfelelt a WHO által előírt, szigorú nemzetközi követelményeknek, így mától hivatalosan is Babarátnak minősül az egri kórház.

Heves megye kórházai közül elsőként kapták meg a minősítést, és bár hivatalos döntés csak most született meg, a munkatársak már jó ideje ennek a szellemében dolgoznak, hiszen kétszer is járt itt ellenőrző bizottság, akik azt vizsgálták, minden megfelel-e az elvárásoknak.

– Jó tíz éve kezdtük a felkészülést, amikor kialakítottuk az első baba-mamás szobákat. Akkor még csak napközben lehettek együtt az anyukák az újszülöttjükkel – emlékszik vissza dr. Hernádi László PhD, a Markhot Ferenc kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa. – Eleinte erősen tartotta magát az a vélemény, hogy nem jó, ha az édesanyák pihenését zavarjuk azzal, hogy a babájuk folyamatosan mellettük van. Ez a nézet azonban szép lassan megváltozott. Lehetővé tettük, hogy a kismama egy hozzátartozója jelen lehessen a szülésnél.

Változások a Markhot Ferenc kórházban

A fejlesztések folyamata az utóbbi 3 évben gyorsult fel, akkor döntött úgy a kórház, hogy kiteljesítik a szolgáltatásaikat, így már éjjel-nappal együtt lehetett a baba és a mama. Az elmúlt két év pedig a Bababarát minősítés eléréséről szólt. Valóban sok minden változott. Az csupán egy a sok közül, hogy most jóval barátságosabb környezet fogadja az ide érkezőket. A régi, hatágyas szobákból négyágyasok lettek, és kis „kosárkákban” mindenütt ott szuszognak az apróságok az anyukák ágya mellett. Csupán egy fürdetésre szakítják el őket egymástól, de a gyermekorvos is helybe jön vizitelni. A nővérek folyamatosan járják a szobákat, a vendégek részére pedig kialakítottak egy látogatószobát.

A Bababarát minősítés kiérdemlésének egyik fő kritériuma az anyatejes táplálás szorgalmazása lehetőleg a baba féléves koráig. Már a terhesség elejétől információs anyagokkal látják el a kismamákat.

bababarát egri kórház– Alkalmaztunk egy nemzetközi laktációs szaktanácsadót, amit kevés kórház mondhat el magáról – folytatja dr. Hernádi László. – A segítségével ingyenes szülésfelkészítő tanfolyamokat szervezünk, külön ambulanciát tartunk fenn, ahol az innen távozott kismamákat is fogadjuk és gyakorlati tanácsokkal segítjük. Szoros az együttműködésünk a háziorvosokkal, védőnőkkel, csecsemős nővérekkel, szakdolgozókkal. A korai bőrkontaktus is nagyon fontos a szoptatás megkezdése és a későbbi anya-gyermek kapcsolat tekintetében. Ezért a szülőszobában ha minden rendben van, egy órán át az édesanyja hasán pihenhet a baba. Ez egészen megváltoztatta az itteni hangulatot is. Azt volt a legnehezebb megoldani, hogy ezt a császármetszésen átesett nőknél is megtehessük, legrosszabb esetben kicsit késleltetve.

Mitől Bababarát?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) kezdeményezésének lényege, hogy az anyát és az újszülöttet csak a legszükségesebb esetben válasszák el egymástól, amellett, hogy az anyát elméletben és gyakorlatban segítik hozzá a sikeres szoptatáshoz. s számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon és a betöltött hat hónapos korban elkezdett kiegészítő táplálás mellett a szoptatás folytatódjék legalább egy éves korig, ideális esetben két éves korig, vagy azon túl, ha az anya és gyermeke így kívánják.

Babarát kórházak Magyarországon:

Budapest - Főv. Önk. Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet

Debrecen - DE OEC, Ált. Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Dombóvár - Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.

Esztergom - Vaszary Kolos Kórház

Eger - Markhot Ferenc kórház

Győr - Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Kazincbarcika - DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.

Miskolc - B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

Miskolc - Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Kft

Salgótarján - Szent Lázár Megyei Kórház

Ózd - Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház

Pécs - PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Siófok - Siófok Város Kórház - Rendelőintézet

Szolnok - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet

Vác - Jávorszky Ödön Városi Kórház

Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház

(forrás: MTI, WHO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés