hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Befogadják a Dévény-módszert

A humán tárca szándéka szerint megnyílik az út a Dévény-módszer társadalombiztosítási finanszírozása előtt, a befogadásról szóló rendelettervezet már elérhető a kormányzati honlapon.

„A Dévény Anna Alapítvány által kezdeményezett komplex habilitációs eljárások finanszírozásának áttekintésére került sor 2014 év folyamán, melynek eredményeként a Dévény Anna Alapítvány által alkalmazott módszer (Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer) (DSGM) egyik működési területe, a Speciális manuális technika (SMT) két fő tevékenységére vonatkozóan önálló finanszírozási paraméterek kerültek kidolgozásra” – magyarázza az előterjesztő a kormány honlapjáról letölthető rendelettervezet mellékletében.

Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a „Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer” kidolgozójának tevékenysége a gyógyult betegek százai és társadalmi elismertsége ellenére ma is megosztja az orvostársadalmat – írta a vele készült interjú elejére a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. Ott így jellemezte a módszerét:

„A legkiemelkedőbb eredményeket a szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvedő csecsemőkkel érjük el, de módszeremet az elmúlt 35 év során a mozgássérülések valamennyi területén mind gyermekeknél, mind felnőtteknél sikerrel alkalmaztuk. A gyógyítás/gyógyulás nálunk normális mozgást és életlehetőséget jelent, nem a sérült valamilyen módon történő foglalkoztatását. Kiemelkedő hatékonysággal alkalmazható módszerem a baleseti sérülések utókezeléseinél, valamint az ortopédia és reumatológia területén is. Legújabban két, stroke-on átesett betegnél is meglepően eredményes volt a kezelés, de kizárólag friss eseteknél. Sajnos nincs kapacitásunk ezt nagy létszámon kipróbálni. (...)

A különbség más módszerek és a DSGM között az, hogy míg mások a nem működő mozgásokat erőltetik, vagyis azt, amire a beteg – legyen az gyermek vagy felnőtt – nem képes, mi képessé tesszük. A „képessé tevés” eszköze a speciális manuális technika. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra. Működőképessé tesszük az izomínrendszert és egyidejűleg direkt módon ingereljük az izmokban és halmozottan az inakban lévő receptorokat.”

(forrás: kormany.hu, Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle)
hirdetés

Könyveink