hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Bénítja a felülvizsgálatot az orvoshiány

Nagyon lelassult a rokkant-felülvizsgálat, amióta nemrég megfeleződött, vagyis 6-ról 3-ra csökkent a felülvizsgáló szakorvosok száma Csongrád megyében – írja a Délmagyar.

Akiknek tavaly nyáron kellett volna esedékes soros felülvizsgálatra menniük, azokat most hívják be. Ez azt jelenti, hogy 6-7 hónapos a várakozási idő itt. Ha állapotrosszabbodás miatt küldenek be beteget, az elbírálásra nekik legalább 2-3 hónapot kell várniuk – hivatkozik két, neve elhallgatását kérő szegedi háziorvosra a lap.

Igen magas a megyében az egy orvosra jutó felülvizsgálatok száma: a 3 orvos erőn felül dolgozik, naponta 36 komplex felülvizsgálatot látnak el, illetve az egyéb szakvélemények elkészítése is feladatuk. Így még legalább 3 felülvizsgáló orvosra lenne szükség, de hiába hirdetik meg rendszeresen az állásokat, nincs jelentkező – értesült a lap.

A jelenlegi szabályozás szerint nagyon magas szakmai elvárásnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen felülvizsgáló orvosnak. Klinikai szakvizsgával (például reumatológus, belgyógyász, endokrinológus), illetve 5 év klinikai gyakorlattal kell rendelkeznie a jelentkezőnek. Feltétel az egészségbiztosítási orvostan szakvizsga is, amivel kevés szegedi orvos rendelkezik, hiszen az itteni egyetemen nincs ilyen képzés – olvasható a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink