hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Bérfeszültséget okozhat a szakorvosi béremelés

Bérfeszültséghez vezet a fiatal szakorvosok fizetésemelése – mondja az orvosi kamara elnöke és a szakorvosok szakszervezetének vezetője is. A frissen szakvizsgázottak annyit vagy többet keresnek, mint idősebb kollégáik több évtizedes tapasztalattal, írja a Hír Tv oldala.

Múlt pénteken kapták meg januári fizetésüket a szakorvosok. Többségük bankszámlájára ugyanannyit utaltak, mint decemberben – hívták fel még aznap a figyelmet a hálapénz ellen küzdő orvosok. Szakorvosi béremelésről először a korábbi egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor tett említést tavaly júniusban. Zombor nem ígért általános szakorvosi fizetésemelést, a fiatalokról beszélt, amikor azt mondta, hogy 2016 januárjától a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forint lesz. December végén a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba már nem tett különbséget szakorvos és szakorvos között. Ő általános szakorvosi béremelésről beszélt.

A szakorvosok szakszervezetének elnöke azt mondja, hogy az alapbérek az utóbbi években nem nőttek. A rezidensek és a fiatal szakorvosok többletpénze bérfeszültséget okoz. Ugyanannyit vagy többet keresnek, mint egy olyan orvosi középvezető, aki mögött huszonöt év szakmai tapasztalat áll. Ezt már az orvosi kamara elnöke tette szóvá. „Nyilván direkt nem fognak a kollégák egymásnak esni, hiszen az idősebb generáció nagyon jól tudja, hogy a fiataloknak erre a pénzre szüksége van, nem tőlük sajnálja. Azt is tudják, hogy a fiatalok önmagukban erről nem tehetnek. Ugyanakkor természetesen a napi munkában azért, amikor a fiataloknak az idősebbektől kell tanulni. Túlterheltek, felelősséget hordozzák, kevesen vannak és kiégettek, nyilván megjelenik az, hogy adott helyen, adott időben a fiatal magára hagyottabb és nehezebben érheti el azt, hogy az idősebb segítsen” – hangsúlyozta Éger István.

A nettó 270 ezer forintot csak a fiatal szakorvosok kapták meg, akik alig vannak többen 300-nál.

Videó a Hír TV oldalán

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink