hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Beteghordókra támadt egy férfi Szolnokon

Két beteghordó megsérült, amikor egy kézsebtől vérző férfi rájuk támadt a szolnoki Hetényi kórházban.

A beteghordók munkájukat végezve meg akarták akadályozni, hogy a férfi orvosi ellátás nélkül elhagyja az intézményt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Veres Éva tájékoztatása szerint a mentők előző nap, a késő esti órákban egy erősen vérző kezű szolnoki lakost szállítottak kórházba, a férfi azonban önkényesen elhagyta az épületet. Mivel az elvérzés veszélye fenyegette, a  sérülését mindenféleképpen el kellett látni, ezért két beteghordó utána ment és megpróbálta visszakísérni a kórház udvaráról.

Az erősen ittas állapotban lévő férfi ellenük fordult, szidalmazta őket, egyiküket meglökte, a másikat megkísérelte megütni. Miután sikerült visszakísérni őt a kezelőbe, ellátása közben az egyik beteghordót arcon fejelte. A támadás során mindkét beteghordó könnyebb sérülést szenvedett - közölte a sajtóreferens.

A férfi ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult eljárás.

Az ilyen, és ehhez hasonló esetek miatt nem egy egészségügyi szervezet - Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) , a Magyar Kórházszövetség és a Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) többször is kérte már az egészségügyi dolgozók fokozott büntetőjogi védelmét.

A Kórházszövetség szerint háromnaponta éri rendőri beavatkozással végződő inzultus munkavégzés közben az orvosokat, nővéreket. Ahol futja, ott a kockázatosabb műszakokra már biztonsági őröket alkalmaznak. Az Európai Munkakörülmények Szervezet felmérései alapján az egyes szakmák közül az egészségügy a legveszélyeztetettebb a fizikai, valamint a pszichikai erőszak szempontjából - a pszichiátriai, a sürgősségi, a geriátriai, a gyermekosztályokon és a szakrendeléseken dolgozókat éri a legygyakrabban inzultus.

A Btk-t nyár elején módosították, ám akkor csak a pedagógusok kaptak nagyobb védelmet - a FAKOOSZ kezdeményezése, amely az egészségügyi dolgozókra is kiterjesztette volna a szabályozást, a Parlament alkotmányügyi és emberi jogi bizottsága vitájában is elbukott.

 

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink