hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Betegségbiztosítás vagy egészségpénztár?

Az idén a jogalkotók jelentős változást vezettek be a betegségbiztosításnál. Ez a lehetőség azonban nem pótolja az egészségpénztárakat – vélik az érintettek, akik szerint egymást kiegészítő lehetőségekről van szó.

A munkáltatók által a dolgozóiknak vett balesetbiztosítás már tavaly is kedvezményezett volt, a betegségbiztosítás után viszont a kedvezményezettnek és a cégnek is adóznia kellett. (Előbbi szja-, utóbbi pedig járulékfizetést jelentett).

Az idén egységesítették a szabályozást, így a betegségbiztosításra kiadott összeget is elszámolhatja a munkáltató költségként, és a dolgozónak sem kell a szolgáltatás után adóznia. Korlátot is építettek azonban a jogszabályba: a jövedelempótló szolgáltatás csak akkor adómentes, ha az a KSH által a biztosítói teljesítés évét megelőző 2. évről közzétett nemzetgazdasági éves bruttó átlagkereset 50 százalékának a jövedelemkiesés időszakával arányos összegét nem haladja meg. Ez azt jelenti, hogy aki idén válna jogosulttá, az legfeljebb havi százezer forintot vehetne fel a biztosítás keretében adófizetési kötelezettség nélkül – írja hírlevelében a Patika Egészségpénztár.

A biztosítók szerint ez a korlátozás nem veti érdemben vissza a várható fejlődést, ilyen típusú szolgáltatást ugyanis csak nagyon kevesen igényelnek. A kiesett bér pótlását (táppénz) az önkéntes egészségpénztárak megalakulás óta nyújtják. A tapasztalat itt is az, hogy a tagoknak nincs erre igényük, az erre fordított kiadások csak tizedszázalékban fejezhetők ki az évi ötvenmilliárd forintos költésből. A betegségbiztosítást várhatóan a cégek a kulcspozícióban levő alkalmazottai számára kötik (mint látszott ez korábban az élet-, illetve a balesetbiztosításnál). Ezzel kapcsolatban meg kell még jegyezni, hogy a szolgáltatás az egyéb biztosításoknál megszokott módon a társaságok üzletszabályzata, a termék részletes paraméterei alapján a jogosultság megállapított ténye és mértéke alapján történhet.

Ez a lehetőség azonban nem csak ezért nem pótolja az egészségpénztárat. A Patika Pénztár összefoglalta az üzleti betegségbiztosítás és az egészségpénztár jellemzőit, amiből világosan kitűnik: nem egymással konkuráló, hanem sokkal inkább esetenként egymást kiegészítő lehetőségekről beszélhetünk.



hirdetés

Könyveink