hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Betegutak Budapest labirintusában

A mostani elképzelés nem szolgálja sem az ország, sem a főváros egészségügyét, semmi köze a nagytérségi rendszerhez - mondta Pesti Imre a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Egyelőre lekerült a napirendről a fővárosi tulajdonú kórházak integrációja, a városvezetés állítólag az állami kézbe adásról tárgyal az egészségügyért felelős államtitkárral. Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy minden döntést alapos felkészülésnek, hatástanulmányoknak, célszerűségi vizsgálatoknak kell megelőzniük.

– A polgári városvezetés a hírek szerint az államosítást fontolgatja. Hogyan viszonyul ehhez egy fideszes "főispán"?

– Az önkormányzatok általában igyekeznek megőrizni kórházaikat, hiszen az egészségügyi ellátásért ők felelnek. Ezalól a főváros sem kivétel. Az önkormányzat két dolgot tehet, ha bajban van. Vagy elmenekül a feladat elől, és megválik kórházaitól, vagy megpróbálja átszervezni és gazdaságosan üzemeltetni azokat.

Pesti Imre bízik Tarlós István főpolgármester tapasztalatában és bölcsességében

– Budapestnek melyik lenne a jobb megoldás?

– Nagyon komoly szakmai anyag van a főpolgármester asztalán arról, hogyan kell a főváros egészségü­gyét gazdaságosan működtetni. Ám ha a városvezetés mégis meg akar szabadulni a veszteséges intézményektől, akkor a Heim Pál kórháztól, a Stomatológiai Intézettől, valamint a Károlyi Sándor utcai kórháztól kell megválnia, bár ezek ettől nem működnének jobban, mert az államtól sem kapnának több pénzt. A Péterfy a rossz teljesítményelosztás miatt valóban veszteségessé vált, ám az elmúlt időszakban bővültek a lehetőségei, a vezetése vállalta, hogy a kórház veszteségét a következő másfél-két évben felszámolják. A Szent István-Szent László viszont a főváros egyik legnagyobb és legjobban működő kórháza, ezért erről lemondani orvosszakmailag, gazdaságilag és politikailag sem indokolható. Ráadásul szerencsétlen lenne, ha bármelyik fővárosi kórházat az egyetem venné át, hiszen az orvosképző is nagyon komoly finanszírozási gondokkal küszködik. Óriási költségvetési hiányuk van, és legalábbis újragondolandó PPP-programokat működtetnek. Informatikai beruházásaik is szokatlanok a főváros számára.

– Jelentene-e politikai kockázatot az esetleges kórházátadás?

– A budapesti polgárok többsége a Fidesz–KDNP-re és Tarlós Istvánra szavazott azzal a szándékkal, hogy a főváros intézményeit, beleértve a kórházakat, átszervezze és gazdaságosan működtesse. Éppen ezért a helyes út szerintem az intézményi integráció, amely többször is napirenden volt az elmúlt években, s amelyet az egészségügyi kormányzat is támogat. A decemberi közgyűlésen a főpolgármester és a közgyűlés támogatásával a város megtette a legfontosabb lépéseket, létrehozta a Budapesti Egészség Központ Zrt.-t, csaknem félmilliárd forintot biztosított az egészségügy átalakításának megszervezésére. Ha Tarlós István csak a veszteséges kórházakat hagyná ki a közös működtetésből, akkor a lépésnek lenne racionális magyarázata. Tanulmányok készültek arról, hogy a főváros képes a saját intézményeit hatékonyan működtetni. Bízom a főpolgármester úr tapasztalatában és bölcsességében, hogy jó gazdaként nem szabadulni akar a kórházaktól, hanem jól szeretné működtetni azokat. Bárki legyen is a kórházak tulajdonosa, a főváros politikai felelőssége az egészségügyi ellátás működtetésben nem kikerülhető. Korábban vállalást tettem – amelyhez Tarlós István kérésére csatlakozott az új főpolgármester-helyettes –, hogy 2012-től költséghatékonyan működtetjük a főváros kórházait. Ezt az évet tehát mindenképp meg kellene várni, hogy a létrehozott BEK Zrt. hogyan szervezi át az egészségügyet, máshol bevált tapasztalatok alapján. Ha pedig a fővárost megfosztják a jól működő intézményeitől is, akkor az egész ellátás felborul, és ez nem lehet célja sem Budapestnek, sem a kormányzatnak.

A teljes beszélgetés a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés