hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Budapest, XIII. kerület: véget vetnek a tűcserének

Tevékenységének leállítására szólította fel a tűcserét végző Drogprevenciós Alapítvány Hollán Ernő utcai irodáját a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. – írja az MNO.

Abba kellett hagynunk a tűcsereprogramot, mert a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. felszólított minket erre – idézi a lap Varga Mónikát, a program koordinátorát, aki hozzátette: az önkormányzati cég azzal indokolta a lépést, hogy az iroda megnövekedett forgalma zavarja a környék lakóit.

Az alapítvány programja a belvárosban, a Szent István körútról nyíló Hollán Ernő utcában működött. Varga Mónika elismerte: tény, hogy megnövekedett az ártalomcsökkentő programjuk forgalma, hiszen a VIII. kerületi program leállítása után napi húsz fővel emelkedett az újlipótvárosi iroda látogatottsága. A Hollán Ernő utcai irodát az önkormányzattól bérelték a szerződés szerint tanácsadásra, de a működési engedély lehetőséget biztosított a tűcserére is. Varga szerint a program nem szűnik meg teljesen, csütörtökön költöznek át egy új, szintén a XIII. kerületben lévő, Csángó utcai ingatlanba, de a tűcsereprogramot ott sem folytathatják, és egyelőre élelmiszerosztással sem mernek kísérletezni.

A XIII. kerületi tűcsereprogram megszűnésével a fővárosban már csak néhány helyen kaphatnak steril fecskendőt a szerhasználók, de a még működő pontok egyike sem a pesti belvárosban van. Tűcserére a budai XI. és XII. kerületben, illetve Csepelen, Újpesten és a VII. kerületben van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a VIII. és a XIII. kerületi kliensek nagy része ellátás nélkül marad, ami a saját, de a velük intim kapcsolatba kerülők életét is veszélyezteti – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink