hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Családorvosok jövője: bomlik már a hagyomány

"Válságban van a háziorvoslás?" címmel tettek közzé jelentést az angliai háziorvosi szolgáltatások friss adataira és több mint 100 befolyásos szakmai vezető véleményére alapozva – írja az eski.hu.

A Nuffield Trust szerint a háziorvosi ellátásnak több pénzügyi forrásra lenne szüksége és jelentős reformra szorul ahhoz, hogy teljesíteni tudja az NHS England jövőképében nemrégen felvázolt kihívásokat. Az öt évre szóló jövőkép többek között olyan új szervezetek létrehozását is magába foglalja, amelyek háziorvosi, kórházi, mentális egészségügyi, közösségi és szociális ellátást egyaránt nyújtanak.
Az egyszemélyes háziorvosi praxisok száma az elmúlt hét évben már a felére csökkent, míg a 10 vagy több orvosból álló praxisok száma pedig 75%-kal növekedett.

A háziorvosi ellátásban elmozdulás tapasztalható az önálló partnerségben praktizáló vállalkozástól az alkalmazott státusz felé. Míg 2006-ban az önálló szerződéssel rendelkező orvosok a GP munkaerő 79 százalékát tették ki, addig 2013-ban ez az arány 66 százalék volt. A tulajdonosi működéstől az alkalmazott státusz felé való elmozdulás a kisebb számú, nagyobb méretű GP praxisok trendjéhez vezetett.

Egy felmérés szerint az egészségügyi és szociális vezetők 77 százaléka véli úgy, hogy a kis méretű háziorvosi praxisok többé nem felelnek meg az igényeknek. Egyértelműen szükségesnek tartják a hagyományos családorvosi modelltől való elmozdulást. A válaszadók harmada véli úgy, hogy a háziorvosi ellátás válságban van, kétharmada szerint pedig reformra szorul – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink