hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Császármetszés vs. természetes szülés

Az elmúlt két évtizedben világszerte emelkedett a császármetszések száma, Magyarországon is jellemző ez a tendencia, a babák 39 százaléka így jön a világra. Egyebek mellett azért, mert később vállalnak gyermeket a nők, nagyobbak az újszülöttek, túlsúlyosabbak az anyák, és sok párnak csak orvosi segítséggel születhet babája, emlékeztet a Semmelweis Egyetem honlapja.

hirdetés

Dr. Gimes Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese azt mondja: a szülés természetes útját javasolják, ha az anya és a magzat egészsége szempontjából nem indokolt, akkor nem érdemes a császármetszést választani, már csak azért sem, mert ha az első baba így jön a világra, akkor nagyobb az esély arra, hogy a további szüléseknél is erre a beavatkozásra lesz szükség.

A császármetszések kb. egyharmada előre tervezett, ennek oka lehet egyebek mellett, hogy szűk az anya medencéje, volt már korábban  császármetszése, túl nagy a baba, valamilyen anyai betegség áll fenn, ikerterhességről vagy koraszülésről van szó. Számos egyéb úgynevezett társindikáció is megjelenhet, például az anya túlsúlya vagy magasabb életkora. A köldökzsinór előesés, az elöl tapadó méhlepény, a placenta leválás, a haránt vagy medencevégű fekvés is gyakran vezet műtéthez – mondja Gimes Gábor.

A szülész-nőgyógyász hangsúlyozza: ha az anya és a magzat egészsége szempontjából nem indokolt, akkor nem érdemes a császármetszést választani, már csak azért sem, mert ha az első baba így jön a világra, akkor nagyobb az esély arra, hogy a második is így fog, a harmadiknál pedig már szóba sem jöhet a hüvelyi szülés.

Fontos azonban kiemelni, hogy császármetszés után nagyobb esély van szövődményekre, például vérzésre, lázra. Ezek többnyire a beavatkozás utáni héten jelentkeznek. Ritka, de súlyos késői szövődmény lehet a hegterhesség, főleg olyan anyáknál, akik már két műtéten vannak túl, vagy nagyon hamar vállalkoznak újabb gyermekre. Ilyenkor az előző császármetszéskor keletkezett hegbe tapadhat bele a következő terhesség, ami már kisterhes korban is gondot okozhat, de ha csak később derül ki,  a magzat kiemelése után a császármetszésnél a méh akár  eltávolításra is kerülhet.

A teljes információ

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink