hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csecsemőhalandóság – ahogy a számok mutatják

Az európai országok között szinte Magyarországon a legmagasabb a kissúlyú újszülöttek aránya – derül ki a gyermekegészségügyi intézet (OGYEI) honlapján közölt tanulmányból.

Dr. Valek Andrea - A 2012. évi demográfiai adatok gyermekgyógyászati vonatkozása című munkájában írja, hogy Európában a jelentést küldő országok közül csak a nagyon kevés népességgel bíró San Marinoban és Andorrában született a hazainál magasabb arányban kissúlyú újszülött.

Egyébként mint ugyancsak az OGYEI honlapján most publikált tanulmánybók kitűnik, a csecsemő halandóság tekintetében Magyarország a közép mezőnyben helyezkedik el az Európai országok körében. Az európai átlagnál jobbak az adataink, de az Európai Uniós tagországok átlagos csecsemőhalandóságánál azonban kedvezőtlenebb.

A halálozási adatokon belül sajátos csoportot képvisel a csecsemőhalálozás, mely nem annyira a lakosság egészségi állapotát, mint inkább az egészségügyi ellátás színvonalát tükrözi – írja a szerző, megállapítva azt is, hogy  – a társadalmi, gazdasági különbségekre igen érzékeny mutató. Ezt rögtön be is muatatja az adatok megyei bontásával.

Az országos összevont csecsemőhalandóság a vizsgált időszakban, 2000 és 2012 között folyamatosan csökkent. Folyamatosan csökkent és az országos átlag alatt maradt Budapest csecsemőhalandósága. Pest megyében is országos szint alatti érték és csökkenőtendencia volt megfigyelhető. Fejér megyében a csecsemőhalálozási arányszám értéke az országos átlag körülingadozott. Komárom-Esztergom megyében kezdetben az országos értéknél kedvezőtlenebb volt a csecsemőhalandóság, majd az országos szint alá csökkent. Sajnos Veszprém megyében éppen ellenkezőirányú változás figyelhető meg, az utóbbi három periódusban emelkedett az egyéven aluliak halálozása. Győr-Moson-Sopron megyében eleinte csökkent a csecsemőhalandóság, amelyet 2007-2009-es időszaktól kezdve lassú emelkedés követett. Vas megyében a 2003-2005-ös időszaktól kezdve egyenletesen emelkedett a csecsemőhalálozási arányszám 2008-2010-ig, amely végül az országos átlagot is meghaladta, utóbbi években lassú csökkenés volt tapasztalható. Zala megyében folyamatosan csökkent az egy év alattiak halálozása. Baranya, Somogy és Tolna megyében csökkenő tendenciájú volt a csecsemőhalandóság, értéke az országos szint körülinek mutatkozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nagyon magas 10 ezrelék feletti csecsemőhalálozási arányszám értéke a 2006-2008 időszaktól kezdve kedvezően alakult. Heves megyében szintén országos átlag körül mozgott a csecsemőhalandóság. Nógrád megyében csökkent, majd emelkedett az egy éves korúak halálozása, egy év kivételével az országos szint feletti értékek jellemezték. Hajdú-Bihar megyében a csecsemőhalálozási arányszám mind végig kedvező, 4-5 ezrelék között alakult. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kezdeti nagyon magas érték az országos átlag alá csökkent, de aztán újra emelkedésnek indult. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2007-2009 időszaktól kezdve magasabb volt a csecsemőhalandóság az országos szintnél – olvasható a letölthető tanulmányban.

hirdetés

Könyveink