hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csiba: Az egészségügyet a betegek türelme tartja fenn

A Semmelweis-terv alapos munka, de hibája, hogy az összeállításában elméleti szakemberek, főként a Semmelweis Egyetem munkatársai vettek részt, így egyfajta nézőpontot tükröz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csiba Gábor. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke beszélt arról is, hogy az egészségügyi ellátórendszert a várólistás betegek türelme, a dolgozók alacsony bére és a beszállítók megértése tarja fent.

A Semmelweis Terv minden sorával egyetértek, a legnagyobb hibája az lenne, ha nem valósulna meg belőle semmi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, aki azonban hozzátette: vannak a koncepciónak hibái is.

Csiba Gábor szerint egy-két ötletet megfogadhatott volna a kormány, például a gyógyszer-finanszírozással kapcsolatban, mert akkor jobban érvényesülne az elv, hogy kevesebb támogatásból ugyan, de mindenki megkapná a gyógyszerét, és nem jelentene terhet a lakosságnak.

Tulajdonképpen egy nagy probléma-felvetés az egész Semmelweis Terv, de előnye, hogy bizonyos kérdésekre választ is ad - véli a Szövetség elnöke. Az életpályamodell viszonylatában azonban nem látni a forrásokat. Mint mondja, a probléma ismert, azt is tudjuk, hogy mekkora összegre lenne szükség, arról azonban nincs szó, hogy ezt hogyan lehet előteremteni. Csiba Gábor úgy látja, a felszabadítható 10-20 milliárdos tétel nem elegendő, mivel álláspontja szerint nagyon nagy összegre, 80 milliárd forintra lenne szükség.

Az elnök hibának rója fel azt is, hogy a koncepciót összeállítók és a benne résztvevő szakértők többsége elméleti szakember, ráadásul a budapesti Semmelweis Egyetemhez kötődnek. Ez egy szemüvegen való kitekintést jelent - fogalmazott Csiba Gábor.

Ha szélesebb körből merítettek volna szakértőket, és több gyakorlati ember vett volna részt a koncepció kidolgozásában, akkor egy olyan anyag készült volna el, amely nagyobb elfogadottságot hozott volna magával - emelte ki.

Az InfoRádió összefoglalóját itt olvashatja, a beszélgetés első felét itt, a második részét pedig itt hallgathatja meg.

(forrás: InfoRádió, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés