2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csökkenhet a spermiumok száma a biszfenol-A miatt

Kínai gyári munkások egy csoportjánál, akik hosszú időn át voltak kitéve a biszfenol-A (BPA) vegyület magasabb szintjének, alacsony spermiumszámot találtak amerikai kutatók.

A Fertility and Sterility című szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön ismertetett tanulmányba 130 kínai gyári munkást vontak be, akik közvetlenül dolgoztak BPA-t tartalmazó anyagokkal, valamint 88 olyan férfit, akik nem érintkeztek ilyen mértékben a vegyülettel.

Az első csoportban lévő férfiak vizeletében a biszfenol-A detektálható szintjét mérték, spermiumszámuk pedig alacsonyabb volt. A BPA vizeletbeli nagyobb koncentrációja és az ondósejtek számcsökkenése között összefüggést találtak a kaliforniai Oaklandban működő Kaiser Permanente kutatói.

Mint De-Kun Li, a tanulmány vezetője rámutatott, a spermiumok alacsonyabb száma nem jelent feltétlenül terméketlenséget, mert egészen alacsony ondósejtszámmal is apává válhat egy férfi.

A most megjelent adatok alátámasztják azt a korábbi vizsgálatot, amelyet a brit Orvosi Kutatási Tanács egyik tagja, dr. Richard Sharpe végzett. Eredményei szerint a hormontartalmú vegyi anyagok veszélyeztetik a fiúcsecsemőket, mivel ezek a vegyszerek (xenoösztrogének) beavatkoznak a nemi hormonok működésébe, és feminizálják a fiúmagzatokat. A legveszélyesebb anyagoknak - amelyeket mindenképp kerülni kell - a ftalátokat (PVC-padlóburkolók, egyes műanyagok, szappanok, fogkrémek) és a biszfenolokat (egyes műanyag cumisüvegek, élelmiszer-csomagolóanyagok, mobiltelefonok, komputerek) nevezte.

Október közepén Kanada volt az első ország a világon, amely a vegyipar ellenkezésének dacára toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. Szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint az egyebek közt cumisüvegekben és élelmiszercsomagolásban lévő anyag kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Franciaország, Dánia, Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát.

A BPA megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink