hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Csuklás

Egyszer csak „megcsuklik” majd a rendszer – írja a Népszabadság az egészségügyi szolgáltatók eladósodottságának következményeiről, s mutat is rögtön néhány aggasztó jelet.

A tatai kórházban a minap „elfogyott” a röntgenfilm. Néhány kisebb darabot sikerült még valahol a kórházban összeszedni, ezért az ott dolgozók a folyosón sorba állították a gyerekeket, kiválogatták közülük a kisebbeket, ők hozzájutottak a diagnosztikai vizsgálathoz, a többieket hazaküldték. Egy nagyobbacska, 174 centiméter magas fiút, akinek a tüdőgyulladása miatt volt szüksége a röntgenre, hazaküldtek. Mondván, ő biztosan nem fér rá a filmre.

Nem ez az egyetlen példa arra, hogy a kórházak pénz- és anyaghiány miatt nem tudják ellátni a betegeiket. A sajtóban naponta jönnek elő a legkülönbözőbb esetek. A mentőszolgálat gyakran műszakonként csak az autók 60 százalékát tudja munkába küldeni ember- vagy eszközhiány miatt, ezért az utcán összeesők olykor 40-60 percet várnak a segítségre.

Az őrzött szállításra szorulók (ilyenre súlyos betegeknek van szükségük, amikor egyik kórházból a másikba kell átszállítani őket valamilyen beavatkozásra) időnként nyolc órát is várakozni kényszerülnek. Tavasszal az orosházi kórház gyerekambulanciáján nem volt lázmérő, az orvos a kezével állapította meg, hogy a kicsi lázas. Mind gyakrabban hiányoznak a gyógyításhoz szükséges anyagok, mert a beszállító cégeknek az az egyetlen fizetést kikényszerítő eszközük, ha szigorítják a szállítási feltételeket – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink