hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Cukor vagy édesítőszer fokozza?

Az étvágy szempontjából mindegy, hogy közönséges cukorral, sztíviával, nyírfacukorral vagy aszpartámot tartalmazó itallal oltjuk a szomjunkat, közli az OTSZ Online.

Az International Journal Obesity című lapban a szerzők arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy összességében nem különbözött a részvevők napi energiabevitele az egyes napokon, tehát nem befolyásolta, hogy egy adott napon pontosan milyen szerrel édesített italt fogyasztottak.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az édesítőszerek fokozhatják az étvágyat, melynek nyomán túlzott ételbevitellel visszük be a szervezetünkbe azt az energiamennyiséget, amelytől a cukros ital helyett édesítőszerrel ízesített italt választásával megkímélni véltük magunkat. A mostani vizsgálat azt jelezte, hogy az édesítőszeres italt fogyasztó résztvevők kissé éhesebbnek érezték magukat és valamivel többet ettek, de nem ették tele magukat. Az azonban bizonyos, hogy édesítőszeres ital fogyasztása után nagyobb volt az ételbevitel, mint cukros üdítőital ivását követően, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink