hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Doktorok fegyverrel, fúróval

Az ezer főt mozgató TEK 40 CLS (harci életmentő) képzettségű kommandóst, öt szakorvost, 19 mentőtisztet és öt ápoló-autóvezetőt alkalmaz az egészségügyi részlegében – írja az Origo.

A kigyúrt, kopasz főorvos tisztázta a kezdeti félreértést: a TEK-es orvosok, mentőtisztek, ápolók nem fusiznak – ők a Terrorelhárítási Központ munkatársai, közalkalmazottak vagy rendőrök. A 24 órás szolgálati időn kívül, 72 órás szabadidejükben viszont dolgoznak még kórházakban vagy a mentőszolgálatnál, ha jut rá energiájuk. Kezdi a speciális egészségügyi team vezetőjével, dr. Faggyas Attila főorvos századossal a részleg bemutatását a lap.

A egészségügyi biztosító csapatot Hajdu János főigazgató hozta létre, ezzel egy olyan struktúrát alakított ki, ami nemzetközi szinten egyedülállónak számít a terrorelhárításban.

A TEK-nél minden műveleti munkatárs alapfokú egészségügyi képzést kap, amiben benne van például a vérzés csillapítása vagy a légmell kezelése. A kommandósok között egységenként két combat life saver (CLS) kiképzésű kolléga is dolgozik.  Ez a középszint, ők már magasabb egészségügyi kompetenciával rendelkeznek, például vénát biztosíthatnak, infúziót indíthatnak, és előkészítik a sérült szakellátását is a harmadik fokozat, vagyis a csapattal tartó orvos vagy mentőtiszt számára. A hivatásos állományú orvosok, mentősök alapvetően nem harcolnak, de tudnak bánni a pisztollyal, és szükség esetén ők is használhatják fegyvereiket.

A TEK-es orvosok felszereléséről dr. Orosz Ferenc, aki korábban Afganisztánban is szolgált elmondta, a taktikai medicina lényegében a katonai medicinából fejlődött ki, így az eszközök is sok hasonlóságot mutatnak. Húszkilós hátizsákjából gyógyszerek tömege, nyakmerevítő, speciális kötözőszer, kisebb monitorok kerültek elő, de mutatott egy orvosi fúrót is, amivel közvetlenül a csontba lehet gyógyszereket és infúziót bejuttatni. Nagy vérveszteségnél nem kell vénát keresgélni, ezzel azonnal és szinte fájdalommentesen be lehet adni az infúziót – részletezte. Mint kiderült, a mentést a TEK saját rohamkocsija segíti.

A TEK nemcsak hogy maga intézi a sürgősségi ellátást, de nem is enged civilt a tűzvonalba: a zárási zónában csak a saját orvosaik mozoghatnak, akik a sérülteket sürgősségi ellátás után átadják az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lőtávolon kívül.

A szervezet orvosai ott vannak a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt védő egységekben is – erről már dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat korábbi főigazgatója beszélt, aki tavaly óta vezeti a TEK személyvédelmi speciális egészségügyi osztályát. Ha az ország vezetői utaznak, akkor az őket kísérő konvojban a mi orvosaink vagy mentőtisztjeink is ott vannak, közel a védett személyhez – idézik az origo.hu-n.

(forrás: Origo)

cimkék

TEK
hirdetés

Könyveink