hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ebola: Jöhet a gyógyultak kezelése!

A nyugat-afrikai Ebola-járványt sikerült majdnem teljesen legyőzni, azonban a gyógyultaknál számolni kell a fertőzés hosszú távú következményeivel – írja a Népszava.

A WHO jelentése szerint mintegy 17 ezren élték túl a betegséget. De sokan szenvednek a különböző utóhatásoktól. A gyakori tünetek között vannak a látásproblémák, fejfájás, hajhullás, hallásvesztés, gyomor- ízületi fájdalmak, szédülés, alvászavarok és krónikus fáradtság. Előfordulnak rövid távú emlékezet-kiesések és más memóriazavarok. A nők közül többeknek elmaradt a menstruációja.

Ezeket a tüneteket immár „Ebola-utáni szindróma” gyűjtőnéven emlegetik. Miután egyre kevesebb az új fertőzés, az orvosoknak most ezeket az egészségügyi problémákat kell megoldaniuk. Egyelőre nem világos, hogy mik okozzák a tüneteket – maga a vírus, az immunrendszer heves reagálása, vagy pedig az erős gyógyszerek mellékhatásai. Az orvosok jelenleg e tünetek gyakoriságából, illetve tartósságából próbálnak következtetéseket levonni – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink