hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Éger István cáfol

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a Népszabadságban megjelent írás számos pontatlanságot, illetve valólanságot tartalmaz, melynek eredményeképpen a köztestületet rossz színben tünteti fel.

Kapcsolódó cikkek

Éger István a tegnapi, "Eljárás az orvosi kamara ellen" című cikkre reagált.

Az elnök úgy fogalmaz: "a hiteles tájékoztatás érdekében a következőket kívánom leszögezni:

  1. Az interjú napokkal ezelőtt készült, amikor is valóban nem volt tudomásom a Minisztérium leveléről.
  2. Nem felügyeleti eljárás indult, mindössze a tárca az illetéktörvényre hivatkozva értesít álláspontjáról, és kér tájékoztatást, melyet természetesen meg fogunk adni.
  3. A köztestület belépési díjat sohasem kért egyetlen tagtól, így a visszalépőktől sem, ez valótlan állítás.
  4. A Magyar Orvosi Kamara hatályos Alapszabálya szerint – amely a törvényességi felügyeletet gyakorló minisztériumnál mindenkor megtalálható – regisztrációs díjat kell fizetnie a Kamarába belépő tagoknak, legyen akár új, akár visszalépő. A regisztrációs díj intézménye – a cikk hamis állításával ellentétben – nem márciusban kelt, hanem több mint tíz esztendeje létezik, melynek összege évek óta 6.000 forint.
  5. A köztestület márciusban úgy döntött, hogy a törvény által megszabott 60 napos beléptetési periódus idején a kollégáknak kedvezményt nyújtva a regisztrációs díjat 50 százalékkal csökkentett mértékben állapítja meg.
  6. A Magyar Orvosi Kamara mindenkor az adott pillanatban hatályos jogszabályok maradéktalan betartásával jár el. Amennyiben a későbbieken esetleg a jogkörnyezet változása más rendet ír elő, úgy annak hatályosulását követően ahhoz fogja tartani magát."

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Népszabadság a témával kapcsolatos megkeresésére az alábbi szöveget küldte:

"A nemzeti erőforrás miniszter törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva május közepén az alábbiak miatt tájékoztatást kért a Magyar Orvosi Kamara kamarai tagfelvételi eljárásaival összefüggésben: A Kamara honlapjáról megismerhető adatok szerint – 2011. március 23-án módosított tagdíjszabályzatot fogadott el, amely szerint az a tag, aki a tagfelvételi kérelmét „visszalépőként” 2011. április 1-je és 2011. május 31-e között nyújtja be a Magyar Orvosi Kamarához, 3.000 forint összegű ún. regisztrációs díjat köteles fizetni, egyébként a kamarába történő felvétel díja 6.000 forint. A közigazgatási hatósági ügynek minősülő tagfelvételi eljárásért az illetékekről szóló törvény alapján kizárólag illeték vagy igazgatási szolgáltatási díj szedhető. A törvény alapján azt, hogy mely eljárásért vagy szolgáltatásért kell díjat fizetni, továbbá a díj mértékét jogszabályban kell megállapítani. Tekintettel arra, hogy igazgatási szolgáltatási díjat a kamarai tagfelvétel esetére a kamarai vagy más törvény nem állapít meg, sőt a kamarai törvény felhatalmazást sem ad az egészségügyért felelős miniszter számára ilyen díj megállapítására, ezért ilyen jogcímen regisztrációs költség nem szedhető. Kamarai szabályozás e tárgykörben a fentiek alapján pedig saját hatáskörben nem alkotható meg. A válaszra adott 15 napos válaszadási illetve intézkedési kötelezettség még nem járt le."

Mint a lap fogalmaz, ezzel a Népszabadság a vitát a maga részéről lezártnak tekinti mindaddig, míg Éger István nem kívánja azt jogi útra terelni. Bár álláspontjuk szerint akkor elsősorban a szaktárcával állna jogi természetű vitában.

A Népszabadság tegnapi cikkét itt olvashatja, Éger István közleményét a Magyar Orvosi Kamara oldalán találja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés