hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egy hét a méhnyakrákról

A január 24-én induló Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából ír arról a Magyar Hírlap, hogy Magyarországon évente még mindig félezer halálesetért felelős e betegség.

A magyarországi ingyenes programsorozatban Budapest mellett részt vesz Sopron, Mezőtúr, Szakoly, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba és Esztergom is, az egyes városok programja megtalálható az eseményt a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társasággal (SZNTT) közösen szervező Mályvavirág Alapítvány honlapján.

Az SZNTT szerint a méhnyakrák kialakulását előidéző humán papillomavírus (HPV) a rákos megbetegedések öt százalékáért tehető felelőssé. A fertőzés gyakoriságát mutatja, hogy élete során a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. Minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás. A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel. A magyarok közel harmada nem is hallott még róla és csupán minden második férfi tud a vírus létezéséről, pedig a vírus egyes törzsei náluk is daganatok kialakulását okozhatják – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink