hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Egy hónapig ünneplik a tudományt

Az oltásellenességről, az iszlámról, a menekültválságról, a homeopátiáról is szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt ismeretterjesztő előadásain, amelyekre már lehet regisztrálni.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében hangsúlyozta, a november 3-án kezdődő, közel egy hónapos országos rendezvénysorozattal a korábbi évekhez képest jóval több laikus érdeklődőt szeretnének elérni.

"A ránk zúduló információáradatban nehéz eligazodni, nehéz megkülönböztetni a hiteles információkat a megbízhatatlan vélekedésektől. Felismerjük-e a helyes döntések alapjául szolgáló megbízható tudás határait? A tudomány ünnepén az Akadémia közös gondolkodásra hívja a társadalmat" - közölteBarnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

A programsorozat idei mottója: "A tudomány evolúciója - a valós és a virtuális világok." Miként fejlődnek és finomodnak a tudomány módszerei? Mi tekinthető hiteles tudományos eredménynek, és mi tartozik az áltudományok világába? Az idei rendezvénysorozat főként e kérdések köré szerveződik, és ehhez kapcsolódik a programsorozat nyitóelőadása is, amelyet Lovász László, az MTA elnöke tart november 9-én Szegeden a valódi tudomány és az áltudományok közti határokról.

A tudomány ünnepének programjában több száz rendezvény szerepel országszerte, emellett a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves székházában a korábbi kettő helyett kilenc nagyobb ismeretterjesztő előadást tartanak. Az érdeklődők megismerhetik a tudomány közérthető álláspontját olyan kérdésekről, amelyek mostanában mindenkit foglalkoztatnak. Szó lesz többek között Magyarország népességének várható alakulásáról, a migrációról, az iszlám és a nyugati világ kapcsolatáról, az élelmiszer-biztonságról, a védőoltásokhoz való viszonyról. "Könnyedebb" téma az 5G-s mobilhálózatok jövője vagy az, hogy miért állunk antikopernikuszi fordulat előtt a biológiában.

Emellett még számos érdekes tudományos rendezvénynek ad otthont az MTA székháza és gazdag a vidéki pogram is. Például az orvosi tudományok osztálya minikonferenciát szervez a placebóhatásról, Szegeden pedig a fogorvostudomány új fejlődési irányairól is szó lesz. Lehetőséget teremtenek arra is, hogy megismertessék a fiatalokkal a legújabb kutatási eredményeket, és vonzóvá tegyék számukra a kutatói pályát. Ezért a diákoknak külön előadásokat szerveznek. Megszólítják a gazdaság szereplőit, a nagyvállalatokat is. "Erre alkalmat ad A tudomány megrendelői című program, amelynek keretében arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogyan kapcsolódnak össze a jelenben és a közeljövőben a kutatási szempontok a felhasználói igényekkel" - mondta az MTA főtitkárhelyettese.

Részletes program és regisztrációs lehetőség a tudomanyunnep.hu oldalon.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink