hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy ilyen vírus a gyógyítást is leteríti

Mi mehet tönkre egy kórházban, ha végigsöpör benne egy vírus? A 24.hu egy minapi ausztráliai számítógépes vírusfertőzés következményeit számba véve ír a kockázatokról.

A friss tapasztalatok kapcsán felidézik azt is, hogy „tavaly év végén több részletes anyagban számolt be a Financial Times és a Bloomberg Business a kórházi eszközök támadhatóságáról. Ebben korántsem a számítógépek játszottak szerepet, hanem inzulinpumpák, vérgázelemzők és más, internetre kötött orvosi eszközök, amelyeket hozzáértők gond nélkül manipulálhatnak távolról. Extra problémát jelenthet az is, hogy a páciensek dossziéiban – jelenleg az amerikai mintát véve például – bankkártyaadatok legalább annyira szerepelnek, mint címek, családi és más kritikus adatok.

Az egészségügyi szektor gyártói és törvényhozói a cikkek szerint korántsem sietnek kijavítani a biztonsági problémákat, ellenben igen érzékenyen reagálnak azokra, akik a biztonsági rendszerek biztonságosságára és az emberélet fontosságára hívják fel a figyelmet. A rendszer foltozásával foglalkozó white hat hackerek úgy vélik: a kellő nyomás hatására a cégek hajlandóak beadni derekukat (így sikerült visszavonni a piacról a kifejezetten könnyen törhető Hospira Symbiq infúziópumpát) és remélik, hogy nem emberélet kell ahhoz, hogy a gyártók felfigyeljenek több, mint lyukacsos termékeikre” – olvasható a 24.hu-n.

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink