hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Egy kis szemfényvesztés: a kórházi ingyendoktor

Több száz orvos nem kap fizetést a magyar kórházakban, csak hálapénzért dolgoznak – írja a Heti Válasz.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 231 önkéntes segítő orvos dolgozik, közülük 135 főállásban látta el a feladatát, legtöbbjük a fővárosban - derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartásából.

Az önkéntes segítőknél  már nem az a kérdés – írja a Heti Válasz –, hogy elfogadják-e a köpenyzsebbe csúsztatott borítékot. Inkább az, hogy nem kényszerítik-e ki.

Az online kidásban közölt összefoglaló szerint a hetilap végigköveti a hálapénzrítust, amely többnyire egy fővárosi vagy nagyvárosi magánrendelőben kezdődik, ahol kivétel nélkül kórházi orvosok fogadják társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező betegeiket, itt beszélik meg a kórházi kezelés részleteit, a vizitdíj nagysága pedig jelzi, hogy mekkora hálapénzt kell majd fizetni az - egyébként a tb által finanszírozott - kezelésért.

A következő találkozás már a kórházban zajlik, ahol az „önkéntes" orvos lényegében műtőt vagy szülőszobát bérel, ám azért nem pénzzel, hanem „robottal" fizet, vagyis általában heti egy-két napot ingyen dolgozik valamelyik rendelésen. A Heti Válasz összeállítása bemutatja, hogyan néz ki egy ilyen szerződés, mi történik, ha az önkéntes orvos vét műhibát, fizetnek-e a kártérítést ilyenkor a betegnek, s miért éppen öt éve kezdett el járványszerűen terjedni ez a gyakorlat.

(forrás: Heti Válasz Online)
hirdetés

Könyveink