hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egy lépéssel közelebb a rák lehelettesztje

A kilélegzett levegőből állapíthatja meg a rákos elváltozás jelenlétét az új "elektronikus orr", amelynek előzetes eredményeiről izraeli kutatók megállapításait idézi a BBC hírportálja.

A hetvenkét önkéntes bevonásával készült klinikai tanulmányt részletesen a British Journal of Cancer című szakfolyóirat ismertette - korábban a Világgazdaság is beszámolt az eredményekről. Az elektronikus orr képes volt arra, hogy tüdő- vagy fejnyaki rákkal diagnosztizált páciensek leheletében detektálja a rákra jellemző kémiai szignálokat.

A vizsgálatban részt vevő páciensek közül 22-nek volt fejnyaki daganata, 24-nek tüdőrákja, a kontrollcsoportban lévő 36 ember pedig egészséges volt.

A készülék prototípusa a kilélegzett levegőben jelen lévő rákmarkereket érzékeli egy bizonyos kémiai eljárással. Kifejlesztésén az izraeli technológiai intézet, a Technion kutatói dolgoznak Hossam Haick vezetésével.

A fejnyaki daganatokat sokszor későn diagnosztizálják, sikeres kezelésük így nehezebb, ezért nagy jelentőségű lenne egy megbízható detektálási módszer kidolgozása.

A kezdeti méréseket nagyobb méretű klinikai próbákkal kívánják folytatni a kutatók.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink