hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy rákellenes gyógyszer jó hatású gerincvelő-sérülésben is

Egy nemzetközi team által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a paclitaxel hatóanyagú rákellenes szer elősegíti a központi idegrendszer sérült idegsejtjeinek regenerálódását gerincvelő-sérülés után. 

A kutatást patkányokon végezték, s kiderült, hogy a paclitaxel gátolja az idegsejt-regenerációt megnehezítő tényezőket. Az eredmények a Science online kiadásában jelentek meg.

Gerincvelő-sérülést követően több faktor is akadályozza az idegsejtek regenerációját: egyrészt károsodik az idegsejtek növekedési képessége, másrészt a növekedő rostok nem tudnak áthatolni a kialakuló hegszöveten. A neuronok citoszkeletonját alkotó, fehérjékből álló mikrotubulusok összekuszálódnak a sérült sejtben, és így akadályozzák annak újranövekedését. Ezért az idegszövet elsorvad, és helyén vastag hegszövet alakul ki, ami gátat képez az újranövő rostok útjában.

A vizsgálat kiderítette, hogy a paclitaxel két mechanizmus révén is segíti a gerincvelő-sérülés gyógyulását. Egyrészt stabilizálja a mikrotubulusokat, és az idegsejtek ennek folytán képesek lesznek a növekedésre, másrészt megakadályozza a hegszövetben termelődő gátló anyagok produkcióját. A hegszövet így is kialakul, azonban sokkal vékonyabb lesz, és sokkal kevésbé akadályozza azt, hogy a növekvő idegrostok áthatoljanak rajta.

A vizsgálatban résztvevő patkányokon gerincvelő-sérülést hoztak létre, majd rögtön paclitaxelt alkalmaztak egy miniatűr pumpával a sérülés helyén. Néhány hét alatt az állatok mozgása jelentősen javult.

Mivel a paclitaxelt rák ellen már alkalmazzák emberekben, egyik legfontosabb előnye, hogy ismertek az emberi szervezetre gyakorolt hatásai, és ez erősen felgyorsíthatja a humán klinikai vizsgálatokat. Másik fontos jó tulajdonsága, hogy a sérülés helyén alkalmazható, és ezért sokkal kisebb dózisra van szükség, mint amikor rák ellen vetik be. A kutatók mindazonáltal figyelmeztetnek arra, hogy a klinikai vizsgálatok előtt még alapkutatásokra is szükség van; arról például nem tudunk semmit, hogy hogyan hat a paclitaxel néhány hónappal a sérülés után alkalmazva.

Egy november közepén publikált tanulmány szerint a kisebb gerincvelő-sérülések maguktól is meggyógyulnak. Amerikai és svájci kutatók egyes majmoknál átvágták a gerincvelő egy részét, majd megfigyelték, hogyan változott a majmok mozgási képessége a következő nyolc hónapban.

A kísérletben a makákók közvetlenül a sebészeti beavatkozást követően alig voltak urai jobb kezüknek és jobb lábuknak. A következő hetekben azonban meglepően gyorsan regenerálódott a gerincvelő. Négy hét elteltével a majmok jóval könnyebben mozogtak már. Az idegi összeköttetések száma közvetlenül a sérülés után 80 százalékkal csökkent a gerincvelőben, azonban eredeti kapcsolatok több mint felének helyébe újak léptek.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés