hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Együttműködés az egészségipar fejlesztéséért

Három intézmény kötött együttműködési megállapodást tudományos, oktatási és termékfejlesztési területre az egészségipar fejlesztése érdekében.

Három intézmény - a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Intézete (Bay Nano), a Borsod megyei kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpontja - között tudományos, oktatási és termékfejlesztési területen jött létre együttműködés, az erről szóló megállapodást Miskolcon írták alá kedden; célja az egészségügyhöz kapcsolódó ipar fejlesztése.

Az együttműködés lehetőséget nyújt mindhárom intézet szellemi erőforrásának és kivételesen jó infrastrukturális hátterének közös munkákban és projektekben az intenzív felhasználásra - magyarázta Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató főorvosa.

Emlékeztetett arra, hogy márciusban már létrejött egy megállapodás a kórház és a Bay Nano között, a fő célként a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítását jelölték meg. Ennek részeként adták át az Innovatív Medicina Laboratóriumot, ahol preklinikai vizsgálatokat végeznek, s része egy egyedi műtétekre, műtéti szimulációkra és protokollok kidolgozására alkalmas kísérleti kisállatműtő is.

A most aláírt együttműködésről a főorvos kifejtette: számos olyan alap- és alkalmazott kutatási projekt elindulását látják ezáltal kivitelezhetőnek, amelyet külön-külön egyik fél sem valósíthatna meg, de így együttes erővel számos igen jelentős és innovatív fejlesztés realizálódhat. E tudományos együttműködés létrejötte és tervei jól illeszkednek a jelenlegi nemzetgazdasági és stratégiai célokhoz, valamint az Új Széchenyi-tervben megfogalmazottakhoz, ezekben az egészségipart mint az egyik meghatározó területet emelik ki - részletezte.

Hozzátette: a kutatáson kívül az oktatásra is kiterjed az együttműködés. Nagy volumenű nemzetközi és hazai projekteket valósíthatnak meg. A tényleges tudományos együttműködés indításaként egyes kutatási területeken azonnal megkezdik a munkát részben Budapesten, részben Miskolcon.

Megjegyezte: olyan konkrét tudományos feladatokban dolgoznak majd együtt, mint például az implantátumfejlesztés és egyéb orvosi, egészségügyi beavatkozásokhoz szükséges fejlesztések.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink