hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eladná egykori Rókus kórházi ingatlanját Pest megye

Ismét eladásra hirdette meg Pest megye önkormányzata a valaha a Rókus kórház budai központjának számító épületegyüttest, a Budagyöngye kórházat.

Kapcsolódó cikkek

A megyeháza szóvivője, Ambrus András elmondta, hogy a Budapest II. kerületében, a Tárogató úton lévő Budagyöngye kórházban néhány éve még betegeket ápoltak, de 2007-ben minden ottani egység az anyakórházhoz, a belvárosban most is működő Rókushoz került. Azóta üresen áll a több mint 14 ezer négyzetméteres, ősfás telken lévő hat tömb, amelynek egy része 1920-ban, a többi 1975-ben épült.

Az őrzött, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető ingatlanegyüttesen eddig hiába próbált túladni az önkormányzat, alig akadt érdeklődő, ezért most ismét kiírták a pályázatot az értékesítésre. A bevételt Pest megye tartozásainak részbeni fedezésére, illetve intézményeinek működtetésére kívánják fordítani, hogy legalább valamelyest befoltozzák a költségvetésen tátongó több mint nyolcmilliárdos lyukat - fűzte hozzá Ambrus András.

Megszorítások Pest megyében

Az MTI információi szerint a megyeháza már legalább négyszer kísérelte meg értékesíteni az ingatlanbecslők szerint körülbelül egymilliárdos értékű Budagyöngye kórházat. Az eladást nemcsak az önkormányzat anyagi helyzete, hanem az üresen álló értékes ingatlan egyre romló állapota is sürgeti.

A megyei közgyűlés január 28-i ülésén - az idei költségvetés elfogadása mellett - a dologi kiadások erőteljes lefaragásáról, illetve hitelfelvételről és kötvénykibocsátásról is döntött a túlélés érdekében. Számos megszorító intézkedést is hoztak: ezek közé tartozik, hogy az alapfokú művészetoktatási intézmények, egyes múzeumok, illetve kiállítóhelyek kiadásaiból részt kell vállalniuk az érintett településeknek is, illetve hogy az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozók egyes juttatásait (például az étkezési hozzájárulást és a lakáscélú kölcsön támogatását) a törvény szerinti minimumra csökkentik. Az intézményi státusok száma 134-gyel lesz kevesebb a jövőben.

A megye vezetői folytatják a tárgyalásokat a kormány illetékeseivel a központi támogatásról, mert a múlt év végén kapott 40 millió forintos soron kívüli költségvetési juttatás nem elegendő a kilábaláshoz. A megyei önkormányzat tavaly ősszel négymilliárd forintnyi támogatásra nyújtott be pályázatot működési költségeinek részbeni fedezésére, de csupán 40 milliót kapott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink