hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Elemzik a petefészekrákhoz tartozó génmintázatot

A petefészekrák genetikai hátterét vizsgáló amerikai kutatók egy feltűnően gyakran előforduló génmutációra bukkantak, ami azt jelzi, hogy kulcsszerepet játszhat e ráktípus kialakulásában.

A megállapítás – amely a Nature tudományos magazinban csütörtökön jelent meg – korai diagnózist lehetővé tevő tesztek kidolgozásához, végső soron jobb kezelésekhez vezethet. A petefészekrák évente mintegy 14 ezer amerikai nő halálát okozza, a betegséget általában késői szakaszában ismerik fel.

A DNS-molekula betűsorrendjének meghatározását, az úgynevezett szekvenálást a Rákgenom Atlasz elnevezésű, szövetségi támogatással működő hálózat kutatói végezték több amerikai orvosi központban. Összességében 316 petefészektumor-mintát elemeztek.

A szövetminták 96 százalékában jelen volt a TP53 jelű gén mutálódott változata. Ugyanazon páciensek normál szövetmintáiban ugyanakkor nem bukkantak a mutációra, ami arra utal, hogy az elváltozás a tumorban zajlott. Szokásosan ez a gén azt irányítja, hogy a sejt miként állítson elő egy daganatelnyomó hatású fehérjét, amely megóvja a sejteket az ellenőrizetlen növekedéstől és osztódástól.

Jóval kisebb mértékben, ám kilenc további génben kialakult változások is szerepet játszottak a petefészekrák kialakulásában - közölték a kutatók. Ezek között volt a BRCA1 és a BRCA2 gén, mindkettő növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát is.

„Ez szokatlan mintázat. Más rákoknál általában számos gén játszik szerepet, csaknem azonos mértékben” – mondta el David Wheeler a tanulmány résztvevője, a Baylor College of Medicine munkatársa.

A Rákgenom Atlasz projektet (http://cancergenome.nih.gov) 2006-ban indították el az Egyesült Államokban, hogy segítségével meghatározzák a rák hátterében lévő biológiai, genetikai okokat. A csoport 2008-ban már feltérképezte a leggyakoribb agydaganat típus genomját, és további húsz ráktípus elemzését tervezi.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink