hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elfekvők helyett szakápolási otthonok? (Frissítve: 27 ezer krónikus ágy!)

Újfajta egészségügyi intézményt hozna létre a kormány, hogy az ápolási osztályokat és a krónikus belgyógyászatokat kiszervezzék a kórházakból, írja a Magyar Idők cikke alapján az MTI.

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai, a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra, írja csütörtöki számában a Magyar Idők, melyet az MTI alapján a hvg.hu idéz.

A lapnak a hírt az egészségügyi és a szociális államtitkárságnál is megerősítették, hozzátéve: a témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé.

A nyilvánosan elérhető, 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű kórházi ágyak aránya Magyarországon 16 százalék volt, ugyanakkor Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy Portugáliában a krónikus fekvőbeteg-ellátás nem az egészségügy része. Magyarországon viszont a kórházak mellett az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre nagyobb hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel, ám az átfedések ellenére a két ellátórendszer, a cikk szerint Európában egyedülálló módon, egymástól teljesen elkülönülten működik.

Frissítés

A Magyar Időknek nyilatkozó szociális államtitkár, Czibere Károly szerint az egészségügyből a szociális ágazatba kell átcsoportosítani a mintegy 27 ezer krónikus kórházi ágyból annyit, amennyin hatékony szakápolási tevékenység végezhető. A szakápolási otthonok kialakítása többlépcsős folyamat lesz. Ahol ezek a részlegek már most az akut ellátástól elkülönülten működnek, ott viszonylag gyorsan végrehajtható a változtatás. Ahol egy épületben, de külön részlegen találhatók ezek az egységek, ott építészeti megoldásokkal szintén kivitelezhető az átalakítás. Az átszervezés a teljes mértékben a kórházi egységekbe integrált részlegeknél vehet hosszabb időt igénybe. Egy biztos: a teljes szakápolási ellátórendszer kialakításához pluszforrásokra lesz szükség, írja a Magyar Idők.

(forrás: hvg.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink