hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Erdélyben is szűrnek a szolnokiak

A romániai Kovászna megye döntően magyarlakta kistelepülésein végeznek egészségügyi szűrést mától négy napon át a szolnoki Hetényi-kórház szakemberei.

A vasárnap útnak indult 15 tagú stábban bőrgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, röntgenorvos, valamint 11 szakdolgozó kapott helyet - közölte Maroska Anikó, az intézmény ápolási igazgatója az MTI-vel.

Az egészségügyiek kinti tartózkodásuk idején Baróton, Köpecen, Miklósváron és Vargyason mérik fel a helybeliek egészségi állapotát. Az orvosok és szakdolgozók a felnőtt korúak szív- és érrendszeri, bőrgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, valamint ultrahangos vizsgálatait végzik el, míg a gyermekgyógyász a kisgyerekek testi, fejlődési állapotát ellenőrzi. A szűrés teljes anyagát a helyi orvosok kapják meg gyógyító munkájukhoz.

A Kovászna megyei egészségügyi szűrőprogram költségeit a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fedezi. A szakmai stáb Szolnok város ajándékaként egy hordozható, akkumulátorról is működő EKG-készüléket visz magával, amelyet Kovásznán adnak át a megyei elöljárónak.

A határon túli magyarság egészségügyi szakellátásának segítése érdekében 2008 szeptembere óta már kétszer jártak Szolnok megyei orvosok és szakdolgozók Erdélyben, a legutóbb több mint kétezer embert vizsgáltak meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink