hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Erodálják a politikai érdekek Ónodi pontjait

A kancelláriák ellen a kórházigazgatók változatlanul tiltakoznak, a fideszes politikusok pedig nem mernek ujjat húzni velük a népszavazás előtt, de az sem kizárt, hogy a félelem kitart a választásokig – vélekedik a Népszava.

Az egészségügyi államtitkár beiktatásának egyéves évfordulóján a Népszava hasonló következtetésekre jutott, mint múlt héten a Magyar Idők. Mint az ellenzéki lap írja, Ónodi-Szűcs Zoltán működésének legnagyobb eredménye lenne, ha átalakítaná a magyar kórházi struktúrát, de a kancellária rendszer év eleje óta érlelődő tervei épp mostanra puhultak fel, sőt a kormányzati napilap néhány napja már azt is megkérdőjelezte, hogy lehet-e a tervekből valami a 2018-as választások előtt.

Az államtitkár arra minden bizonnyal számított, hogy az orvosok megpróbálják félresöpörni a tervet, debreceni kórházigazgatóként ő maga is bojkottálta az átszervezési elképzeléseket – sűrűn szokott ezzel poénkodni újságírók előtt. Attól nem ijedt meg, amikor a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) 16 pontos javaslatcsomaggal megsemmisítette ötletének lényegi elemeit, egy nem hivatalos munkaanyaggal pedig „tovább gondolta” azt. Legyen kancellária rendszer, ha akarjátok – mondták a kórházigazgatók, de mi jobban szeretnénk, ha megyénként szerveznétek újra az ellátást, és láss csodát, üzenetüket az államtitkárság becsatolta a kormány elé terjesztett javaslatba. Ezen a főigazgatók azóta is hüledeznek, mert jó, hogy vitában állnak egymással, de ők előbb mégis csak Ónodi-Szűccsel tárgyaltak volna elképzeléseikről.

A kritikák élesítették a kancelláriaminiszter védelmi radarjait is, hisz nem lesz az jó, ha éppen a népszavazás, vagy esetleg a már alig másfél évre lévő parlamenti választás előtt veszi a nyakába a kormány a nagy tekintélyű főorvosok haragját. Így aztán hetek óta újra, meg újra előveszik a kérdést a stratégiai kabinet ülésein, kicsit rágogatják, hogy megye vagy térség legyen a területi szervezés alapja, majd komótosan újra és újra félreteszik az előterjesztést. Közben az államtitkár is érzi, hogy túl lassan halad a dolog, a sorok közt bújtatva a múlt héten a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatoni kongresszusán már el is indult a megyei szervezetek felé, csak történjen végre valami. Kezd türelmetlen lenni, ezért üzent, hogy az e heti kabinetülésen már biztosan eldől a vita. Lázár János sem cáfolta ezt a múlt heti Kormányinfón, de azért súlyos üzenetet küldött az álmodozó államtitkárnak. A kérdésre, hogy tudja-e magát függetleníteni a kormány az orvoslobbitól, nemes egyszerűséggel azt felelte: nem.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink