2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

EU: Lehet kontaktlencsét árulni az interneten

Saját honlapján értékesített kontaktlencséket az a magyar cég, melynek ügyében a Baranya Megyei Bíróság az Európai Bíróság állásfoglalását kérte arról, hogy az uniós joggal ellentétes-e a magyar szabályozás.

Magyarországon a kontaktlencse forgalmazásához legalább 18 négyzetméter alapterületű szaküzlet vagy a műhelytől elkülönített helyiség szükséges. Ezen felül a kiszolgáláshoz megfelelő szakképesítésű személy vagy a kontaktlencsék területén képzett szemész szakorvos szükséges.

Egy magyar társaság kontaktlencséket forgalmazott internetes oldalán, ám a magyar egészségügyi hatóságok megtiltották számára a tevékenység folytatását, mivel ezek a termékek interneten nem értékesíthetők. A cég a tiltó határozatot bírósági úton megtámadta, és az ügyet elbíráló Baranya Megyei Bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy az uniós joggal ellentétes-e a magyar szabályozás.

Az áruk EU-n belüli szabad mozgását akadályozza

A luxembourgi bíróság ítéletében megállapította: a tilalom megfosztja a más EU-tagállambeli gazdasági szereplőket is e termék forgalmazásának egy különösen hatékony módjától, így jelentős mértékben megnehezíti e szereplőknek a tagállam piacához való hozzáférését. Következésképpen a szabályozás az áruknak az Európai Unión belül történő szabad mozgása tekintetében akadályt képez.

A Bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a szükséges szakszolgáltatásokat a szemész szakorvosok szemészeti szaküzleten kívül is nyújthatják, a kontaktlencsék hosszú távú használata esetében szükséges kiegészítő információk és tanácsok pedig az értékesítő internetes oldalán található interaktív eszközök útján is megadhatók. Erre figyelemmel a kontaktlencsék interneten történő eladásának a tilalma nem tekinthető arányos intézkedésnek a közegészség védelme szempontjából - állapította meg az Európai Bíróság.

Paolo Mengozzi főtanácsnok júniusban, Luxembourgban nyilvánosságra hozott előzetes állásfoglalása is a mostani döntést vetítette előre: elfogadhatatlannak nevezte a magyar szabályozást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink