hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Együtt szavazott a Jobbik és az MSZP

Az eü-bizottság nem szavazta meg az egészségügyi bérek emelését

Az egészségügyi bizottság elutasította azt az önálló indítványt, amely az orvosok havi nettó alapbérét 100, míg az egészségügyi dolgozókét 45 ezer forinttal emelte volna meg. 

Nem emelkedik jelentősen az orvosok és az egészségügyi dolgozók alapbére jövő januártól, ugyanis a parlament egészségügyi bizottsága szerdai ülésén elutasította két jobbikos képviselő önálló indítványának tárgysorozatba vételét.

A magánnyugdjakból fizetnék az emelést

Gyenes Géza és Pősze Lajos jobbikos képviselők azt indítványozták, hogy az orvosok átlagos havi nettó alapbére százezer, míg az egészségügyi dolgozóké 45 ezer forinttal legyen több 2011 januárjától. Ez a költségvetést 100 milliárd forinttal terhelné meg, amely összeg a képviselők szerint "kényelmesen rendelkezésre áll".

Gyenes Géza úgy véli, ha az egészségügyi kormányzat elkötelezett az ágazat rendbetételében, akkor a működéshez elengedhetetlen az orvosbérek rendezése. Nem lehet ezt a kérdést tovább halogatni - jelentette ki, egyben utalva arra, hogy lépcsőzetes béremelésnek ez lenne az első eleme.

Párttársa, Pősze Lajos szerint a béremelés fedezetére szolgáló 100 milliárd forintot a magán-nyugdíjpénztári befizetések államkasszába történő visszacsatolásából lehetne fedezni.

Egyetértenek a béremeléssel, de nem támogatják

A Fidesz képviselői kinyilvánították, egyetértenek a bérek emelésével, de a jelenlegi javaslatot nem tartják támogathatónak, többük úgy látja, a költségvetésben nincs ennyi tartalék. Az LMP-s képviselő azon a véleményen volt, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók bérének rendezését nem országgyűlési határozatban kellene rendezni, de a szándékkal egyetért, hiszen akut problémáról van szó.

A bizottság végül öt igen, tizenöt nem szavazat ellenében utasította el az önálló képviselői indítványt; igennel a jobbikos és a szocialista képviselők, nemmel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak.

Pősze Lajos az ülés után azt mondta, az orvosbérek emelését mindenképpen napirenden tartják, és a lehető legrövidebb időn belül újabb javaslattal állnak majd elő. Hozzátette: nem tudják elfogadni azt az érvelést, hogy nem lehet a mostani költségvetési vitában erről a javaslatról tárgyalni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink