hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Eutanáziát támogató feleségére bízták Vincent Lambert-t

Egy francia bíróság az eutanáziát támogató felesége gondnoksága alá helyezte csütörtökön azt a nyolc éve vegetatív állapotban lévő, lebénult francia férfit, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását tavaly engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága, de a 39 éves beteg szülei ezt meg akarják akadályozni.

A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt három éve ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban.

A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott férfiról orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és nyolc testvére közül hat ezért három évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. Ezt a férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenzik.

A reimsi bíróságtól a kórház kérte, hogy jelölje ki azt az embert, aki törvényesen képviseli a beteget, s a bíróság a mesterséges életben tartás leállítását évek óta kérő feleséget nevezte meg, az ő gondnoksága alá helyezte a férfit.

Gérard Chemla, a beteg unokaöccsének, a szintén a kezelés leállítását kérő Francois Lambert jogi képviselője úgy fogalmazott, hogy a döntéssel a bíróság "visszaállította a feleség szerepét".

A kórház 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a szülők azonban azonnal a helyi bírósághoz fordultak, amely el is rendelte a kezelés folytatását. Anyja szerint Vincent Lambert még "jelen van", és kommunikál velük. A feleség válaszul az Államtanácshoz, a francia legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért, az pedig jóváhagyta az orvosi döntést. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága. amelyhez ismét a szülők fordultak, 2015 júniusában jóváhagyta az Államtanács döntését, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez megerősítette a kezelőorvosok diagnózisát, és a helyi közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott, úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni".  A strasbourgi bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

A reimsi bíróság a csütörtöki döntéssel hat évre jelölte ki gyámnak a beteg feleségét, Rachel Lambert-t, és helyettesének egy családi egyesületet nevezett meg. Az ügyész a családon kívüli gyám kijelölését kérte a bíróságtól, s mellé két helyettest javasolt, köztük egyiknek a feleséget.

Jean Paillot, a szülők ügyvédje szerint a bíróság "nem jó döntést hozott".

"Családi konfliktusról van szó, amelynek Rachel is a részese, nem semleges, még akkor sem, ha feleségként legitimnek tekinthető", mondta az ügyvéd, aki nem zárta ki, hogy a szülők ezt a döntést is megfellebbezik.

A beteg unokaöccse a France Info hírrádióban elmondta, hogy a döntés nem változtat semmit a férfi kezelésén, mert az kizárólag a kórházon múlik. Mostantól viszont nem a szülők dönthetik el egyedül, hol tartsák életben a beteget. Ők ugyanis, a feleség ellenkezésének dacára, többször megpróbálták áthelyeztetni fiúkat más egészségügyi intézménybe.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés