hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Évente százmillióan sodródnak szegénységbe az egészségügy miatt

A biztosítás hiánya, a betegségek és az orvosi számlák miatt évente mintegy százmillióan sodródnak szegénységbe a világon - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn Berlinben ismertetett jelentéséből, amely szerint Magyarországon is problémát jelent az ellátások megfizetése.

A Die Welt című napilap által idézett adatokból megállapítható, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozása nem csak a fejlődő országokban jelent nehézséget. A WHO szerint az ipari országok lakosainak is gondot jelentenek a kezelés költségei, az Egyesült Államokban a legtöbb magánszemély azért adósodik el, mert nem tudja fizetni ellátásának terheit. Magyarországhoz hasonlóan Görögországban, Portugáliában és Lengyelországban is sokaknak anyagi nehézségeket kell elszenvedniük egészségügyi ellátásuk miatt - áll a jelentésben.

WHO: emeljék a dohány és az alkohol adóját

A WHO rámutat, hogy világszerte 150 millió ember anyagi helyzete roppan meg, mert nem rendelkezik a megfelelő egészségügyi biztosítással. A nemzetközi szervezet éppen ezért felszólította a fejlődő országokat, hogy növeljék az egészségügyi szférára szánt kiadásaikat, például a dohány- és alkoholtermékekre kirótt adó révén.

A tehetős országoknak mindenekelőtt az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételén kell munkálkodniuk. A WHO számításai szerint ugyanis évente közel 300 milliárd dollár folyik el a nem kellőképpen hatékony kórházi kezelések miatt.

"Az ellátásra szorulók közül senkinek sem lenne szabad anyagi csőddel szembenéznie" - hangsúlyozta Margaret Chan, a szervezet főigazgatója.

A jelentés szerint tekintetbe véve a gazdaság lassulását, a betegségek globalizációját és az öregedő társadalmakat, soha nem volt nagyobb szükség univerzális egészségügyi ellátásra, mint manapság.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink