hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fájdalomcsillapító szerek a természetből

A fájdalomcsillapító gyógyszerekhez könnyű hozzászokni, ezért a természet adta lehetőségeket is érdemes kihasználni – írja az [origo].

A gyümölcsök-fűszerek fájdalommérséklő hatásosa azonban nagyban függ az étrendtől: ahhoz, hogy igazán hassanak, a gyulladást felerősítő ételeket száműzni kell az étrendből.

Az [origo] összeállításában felsorolt zöldségek, gyümölcsök és fűszerek akkor hatásosak tartósan, ha az étrendből kikerülnek a készételek, valamint a finomított szénhidrátok. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a tészták, a kenyerek (különösen a fehér kenyér), a sütemények vagy a cukros gabonapelyhek.

Cseresznye: ízületi gyulladásra, köszvényre, izomfájdalmakra
Ajánlott adag: napi 45 szem

A kutatások szerint egy tál cseresznye reggelire akár 25 százalékkal csökkenti a gyulladást jelző markerek értékét.

Gyömbér: migrénre, köszvényre, izomlázra
Ajánlott adag: napi egynegyed teáskanál

A gyömbért hagyományosan gyomorfájdalmak, tengeri betegség és hányinger ellen alkalmazták. A bélgázok lebontásával és egy, a bélben található, hányást serkentő receptor gátlásával fejti ki hatását. Az új kutatások szerint azonban aszpirinszerű hatása is van: gyulladásgátlóként enyhíti a migrént, a köszvényt és az izomfájdalmakat.

Áfonyalé: gyomor- és bélfekélyre
Ajánlott adag: napi egy pohár

Három héten keresztül napi egy pohár áfonyalé a Helicobacter pylori fertőzések csaknem 20 százalékát számolja fel, gyógyszer nélkül. Fontos tudni azonban, hogy csak a százszázalékos gyümölcslé hatásos.

Lazac, hering, szardínia: hát- és nyakfájásra, ízületi fájdalmakra
Ajánlott adag: heti 2-3 alkalommal

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak megakadályozzák az erek elmeszesedését, így biztosítják többek között, hogy a porckorongokhoz megfelelő mennyiségű oxigén és egyéb tápanyag jusson el. E tápanyagok hiányában a porckorongok idővel egyre sérülékenyebbek. Az omega-3 zsírsavak gátolják továbbá a gyulladásos folyamatokat az erekben és az idegekben, valamint védik a szívet, és javítják a hangulatot is.

Kurkuma: ízületi fájdalomra, vastagbélgyulladásra
Ajánlott adag: napi egy teáskanál

Az ajurvéda évezredek óta alkalmazza a curryt fájdalomcsillapításra, illetve emésztési panaszokra. A curry fűszerkeverék egyik alapfűszere, a kurkuma azonban gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik: mérsékli az ízületi gyulladásokat, és az idegrendszerre is előnyös hatású.

Joghurt: irritábilis bél szindrómára
Ajánlott adag: napi egy-két doboz

Kávé: fejfájásra
Ajánlott adag: napi két eszpresszónyi koffein

A kávé szűkíti az ereket, ezek kitágulása ugyanis fejfájást idézhet elő. Ezentúl a koffein erősítheti a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását is.

Menta: irritáblis bél szindrómára, fejfájásra
Ajánlott adag: napi egy pohár tea

Csípős paprika: köszvényre

Ajánlott adag: napi fél teáskanálnyi por

A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin a fájdalomérzékelő receptorokat célozza meg.

A teljes cikk

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés