hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Felismeri a magzati rendellenességet

A magzati rendellenesség időbeni felismerését segítő készüléket mutattak be pénteken a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben.

A Fetaphon CTG magyar mérnökök találmánya, az orvostechnikai eszközt a kismamák a terhesség 28. hetétől használhatják otthon: a készülék a magzati szívhangot regisztrálja és jelzi az oxigénhiányos állapotot. Lampé Zsolt főigazgató elmondta: a készülék használatát népszerűsítő Magzat hangja program célja, hogy a terhesség kezdetétől a születésig végig kísérjék a várandósságot.

Takács István, a Magzat hangja program kezdeményezője, szervezője azt emelte ki, hogy a legfontosabb cél a magzati rendellenesség időbeni felismerése, az anya és a kezelőorvos "értesítése" a veszély elhárítása érdekében. Elmondta, hogy 2007 és 2012 között Magyarországon 541 826 élve szülés volt, és ugyanebben az időszakban 2533 magzat halt el az anyaméhen belül. A készüléket eddig 1600 kismama vette igénybe a várandóság 32. hetétől, és magzati halálozás náluk nem következett be. Öt esetben ez a monitorozás mentette meg a magzatot, két esetben pedig az anya életét is.

Török Miklós, a program szakmai vezetője közölte: napjainkban nem a koraszülés, hanem a méhen belüli elhalálozás jelenti a legnagyobb problémát, ezért is nagy jelentőségű a táskarádiónyi méretű készülék, amely otthon, kényelmes körülmények között használható, nincs biológiai hatása sem a magzatra, sem az anyára. A kismamák naponta több mérést is végezhetnek, amelyeket az orvosközpont munkatársai rövid időn belül sms-ben kiértékelnek. Ha az eredmény közvetlen magzati veszélyt mutat vagy szülőszobai beavatkozást igényel, az orvosközponttól azonnal telefonos tájékoztatást és eligazítást kapnak a kismamák. Az otthoni szívhangellenőrzés ugyanakkor nem helyettesíti a terhesgondozást, hangsúlyozta a szakember.
    

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés