hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fennakadtak a próbaszűrőn

Orvosi tevékenységgel és gyógyszerkutatással kapcsolatos projektek is fennakadtak azon az ellenőrzésen, ami miatt az Európai Bizottság felfüggesztette 150 milliárdnyi támogatás kifizetését - írja a Világgazdaság.

A szúrópróbaként vizsgált 53 közül 19 projekttel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a hazai pályázati intézményrendszer nyertes projekteket kiválasztó rendszerével kapcsolatban az Európai Bizottság a 2007–2013-as ciklus gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) ellenőrzése során – derül ki a Brüsszel által kifogásolt pályázatokat tartalmazó listából, amely a lap birtokába került. Ez magyarázhatta az Európai Bizottság április 10-én meghozott döntését, hogy a GOP érintett három prioritására vonatkozóan általános érvénnyel felfüggesztette a Magyarországnak még át nem utalt támogatások kifizetését.

Az Európai Bizottság által kifogásolt projektek listáján nem csak az szúr szemet, hogy kivétel nélkül 2010 után kiírt pályázatokról van szó. Több olyan cég is szerepel rajta, amely az Orbán Viktor fogorvosaként elhíresült Bátorfi Béla cégcsoportjához tartozik. A többek között a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-t, a Malév Air Tourst, vagy a háttérintézményként működő Orvosi Turizmus irodát magába foglaló, a fogászati turizmust promotáló csoportról az Átlátszó egy éve azt írta, hogy több mint kétmilliárd forintot kapott állami vagy uniós támogatásként  – idézi fel a lap.

Több humán- vagy állategészségügyi fejlesztést is találtak a kifogásoltak listáján. Ilyen az Alpha-Vet gyógyszerinnovációs pályázata, a Corporate Values tanácsadó cég által vezetett konzorciumnak nyújtott 300 milliós támogatás, amely a hepatitis elleni szer fejlesztését segítette volnaolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink